Monarhie constituţională în 7 paşi

1. Parlamentul constată nulitatea actului abdicării (mai mult în articolul Un act nul)

2. Poporul (prin 500 000 de semnături) cere referendum pentru a decide forma de stat ( mai mult în articolul Voinţa naţională)

3. Preşedintele convoacă referendumul (mai mult în articolul Ultimul preşedinte)

4. In urma rezultatului referendumului („Da” pentru monarhie), Parlamentul devine Adunare Constituanta, revizuieşte Constituţia din 1923 şi adopta varianta revizuita (de ce va fi DA pentru monarhie am scris aici)

5. Constituţia este validată prin referendum (mai mult în articolul Înapoi în viitor)

6. Parlamentul constată că, în conformitate cu Constituţia, Mihai I este Rege al României (vezi şi Recăpătarea demnităţii)

7. Mihai I prezintă Parlamentului noul Statut al Casei Regale a României (care cuprinde noile reguli de succesiune) şi Parlamentul  îl aprobă. Margareta de România este astfel acceptată drept Principesă Moştenitoare şi Custode al Coroanei României (exercitând prerogativele Regelui pâna la moartea MSR Mihai I) … (mai mult aici)

9 gânduri despre “Monarhie constituţională în 7 paşi

 1. Pingback: Coşmar | Dan Ghenea

 2. Pingback: Monarhie constituţională în 7 paşi | tudorvisanmiu

 3. Ma bucur ca am gasit blogul dumneavoastra si il voi urmari cu placere de acum inainte. Mai jos, un text de-al meu din 2012 in acelasi spirit:

  Cătă Regele nost’ Mihaiu, cel mult-iubit,

  Iată că ne învrednicirăm a apuca şi Praznicul Învierii Domnului cât şi apropiata Zi Naţionala adevărată a Ţării noastre, prilej pintu noi să urăm multă sănătate şi viaţă lungă Măriei Sale Regelui.

  Dar îndrăznim azi şi a ne plânge cătă Vodă al nost’ Mihaiu şi cătă Curtea nostă Regală, că mult ne simţim prigoniţi şi înşelaţi de toţi zapciii cari au luat Ţara în stăpânire de peste şaizeci de ani. Mult ne-am amărât şi ne-am gârbovit supt caznele şi neiubirea lor, cătă noi poporu’.
  Da’ la fel nu uităm că în anu’ Domnului unamienouăsutenouăzăcişidoi, Vodă al nost Mihaiu o venit la noi cu mare dor, o cinstit Ţara şi Biserica iei cu toată slava Lui, iară poporu’ o ieşit în pieţi şi-n uliţi, la fel cu mare dragoste, slăvindu-L mai osebit ca alte popoară pe Vodă al lor. Or ieşitu peste u’ milion de români în Bucureşci atuncea şi or vrut cu de-adinsu’ să-l puie pe iubitu’ Rege iarăşi pe Tronul Ţării. Iară simţirea în Ţară o fo’ şi ea mare, socotim că mai mult de juma’ de ţară o vrut atuncea să hie România iară Regat, asemeni şi Basarabia să vie iar acas’.
  Da’ cei ce ne-or înşelatu şi furatu pe noi poporu’, or ţînut cu de-adinsu’ da’ şi cu frică mare să-l înturneze pe Regele Mihaiu ’napoi în surghiun. Apoi, or prăpădit şi-or împrăştiat în lume pe ăi mai tineri şi curaţi, după ce-or puşcat din iei la Răscoala din Decemvrie si din cea din Iunie. Or vândut to’ ce îi mai bun în Ţara asta, pe nimica, de-or plecat mulţi din ăi buni de scârba lor pin Apus, cât or văst cu ochii.
  Ce voim noi amu să cerem şi voim a scrie şi altora:
  Unu: Să aive ştiinţă Regele nost Mihaiu că noi îl vrem pe Tronul Ţării. Şi asta cu grăbire şi cu cinstea cuvenită.
  Doi: Să ştie vlădicii că scriem acestea în buna cunoaştere a canoanelor şi că voim ce voieşte şi Dumniezău. Şi ca fii ai Bisericei strămoşeşti Ortodoxe, voim a voi şi vlădicii ce vrea Dumniezău şi noi aşijderea.
  Trei: Apoi, să priceapă zapciii şi dregătorii de să pregătesc să ieie Ţara în grije după cercetarea poporului din anu’ ăsta, că noi nu mai voim să ne puie carul naintea boilor. De-or vre să puie început bun dregătoriilor, să se silească a gândi şi a face dreptate întâi. Să vorovească în Sfatu’ Ţării şi să puie soarta iei naintea lăcomiei lor. Să puie-ntâi pe Vodă Mihaiu la locul lui, în fruncea Ţării. Că-n altu felu, Ţara îi ca un sat fără popă. Că-n altufelu, noi am uita a ierta. Nu uităm că şi cei ce-or veni or mai fo’ în dregătorii în anii din urmă şi to’ n-o fo’ ascultat glasul nost.
  Patru: Cătă toţi românii de amu, din Ţară şi din afară: Amu îi vremea să ţinem Zece Maiu toţi cei pe care ne dore de Ţarişora asta. Să venim şi din Apus acas’, ca de Sfintele Paşti, apoi să ne punem steagu’ pe căşi, ăl cu Stema şi Coroana, să ne veselim şi să ne-adunăm cu întradinsul şi în mod osebit şi cu slava cuvenită. Să-şi puie-n pept tot românul Steagul Regal şi să nu se teamă şi să nu se lenevească la aceste lucruri, că altufelu vor plânge iei şi copchiii lor, iar Ţara se va prăpădi.
  Au nu s-o scârbit poporu’ cât de re’ îi lumea azi la noi, câte primejdii şi chinuri îi paşte-n zua de azi la iei acas’?? Că nu se mai rabdă român cu român…

  Să ştie tăt omu’ încă înşelatu de dregători şi cari tăt zic că Ţării îi trebe bărbat adevărat, că Regele nost îi mai bărbat ca tăţi dregătorii de pân-amu: o mânat airoplanu’ făr’ de frică, o condus Oşti Române în luptă şi o dăruit Ţării urmaşi mai mulţi ca ăilalţi. Şi asta făr’ să să laude. Să nu uite proştii că România n-are Rege ţânut în puf, ci Rege ce-o răsbit în ţări streine atât-amar de ani…Şi-o ţânut cu Ţara tăt timpu’, o iubit-o ca pe-un copchil drag, n-o cercetat răutatea vremelnică a iei şi nu s-o oţărât la ia când o fo’ supărat. O făcut eczact ca un tată cu fiul risipitor. N-o călcat nici Sfintele Scripturi şi nici Legea Ţărei niciodat’.
  Amu, de la capii de azi ai ţării nu mai aşteptăm sfat, d-apăi de la grofii unguri şi alţi dregători streini… Tăt mai mulţi români îs duşi şi nu se mai înturnează din Apus, numa’ vezi ca mai îi u’ loc gol în strană. Şi numa’ doftori şi dascăli câţi pleacă amu…şi din ăia buni, no! Parcă or rămas numa’ slujbaşi la stăpânire, to’ din ăia răi să puie biruri. Si ticăloşi în maşini negre cu geamuri afumate, tunşi chilug. S-o dus Ţara de râpă şi mă gândesc că de nu ne-om săvârşi de boli ori de prigoană, om pleca şi noi în bejenie, că şi copchiilor noştri li s-o urât. Asta de nu s-a schimba ceva, acas’ la noi.
  Da’ nu fujim de greu, de va hi să ne ridicăm vreodat’ cătă cei ce să semeţesc amu asupra Neamului nost, apăi noi degrab am mere cu feciorii noşti şi la răsboiu, da’ numa’ subt Vodă Mihaiu şi subt steag curat, nu subt dracii ăştia de răpştiră bunătate de Regat. Că am mânca şi numa’ pită cu slană, da’ să ştim că se face dreptate…
  Am to’ rabdat da’ amu nu mai putem, că strigă la noi bunii şi străbunii noşti de s-or prăpădit în Răsboiul de Reîntregire. Au noi suntem urmaşii oştenilor de la Măraşti, Mărăşeşti şi Oituz??? Une-i Ţara a Mare şi făloasă? Şi une anume îi pus Regele azi de către noi, cei ce am ales cu mânurile noste to’ felu’ de trădători?
  Că încă n-am fo’ să-i blestemăm pe ăi de ţin Tronu’ Ţării gol, nu ne-am închis toţi prăvăliile şi meşteşugurile care îi ţin în scaun pe dregătorii de la Bucureşci. Că de ne-om face aprigi ca ungurii şi-om ţâne minte răul numai pintu o zi ca iei, unu’ rău n-a mai rămâne în picioare.

  Scrisă azi, în Sighii,
  de mine, de muiere şi de copchii
  În anu’ Domnului douămiidoişpe, a tria zi de Paşti
  noi, smeriţii supuşi ai Regelui,
  Adrian, Mihaela, Mihai, Andrei şi Maria Stoia

 4. PĂI D-LE DAN –- ANMR-UL SĂ IA INITIATIVA SA INITIEZE O PETITIE PENTRU STRINGEREA SEMNĂTURILOR NECESARE, IN VEDEREA DECLASARII UNUI REFERENDUM NAŢIONAL SUNTEM DESTULE FILIALE SI GRUPURI NEAFILIATE ,CASRE POT ADUCE SEMNĂTURI, SA FIM INTR-UN CONSENS, ASA AM OBSERVAT ZECI DE PETITII PRO- MONARHIE POSTATE PE DIFERITE SITE-URI DAR FARĂ NICI O FINALIATATE. CIND VOM AVEA INTRUNITE SEMNĂTURILE NECESARE GĂSIM NOI UN PARLAMENTAR DE BUNĂ CREDINTA SAU UN GRUP PARLAMENTAR CARE SA PROMOVEZE IN PARLAMENT O INITIATIT IN ACEST SENS-REFERENDUM PENTRU CA POPORUL SA -ŞI ALEA-GĂ SI SA DECIDĂ FORMA DE STAT- MONARHIE SAU REPUBLICĂ COMUNISTĂ

 5. Mai copii, voi doar visati. Doar intr-un univers imaginar care exista doar in mintea voastra sunt posibile lucrurile enumerate mai sus. In rest nu exista asa ceva. Tot ceea ce s-a dorit s-a impus prin violenta si forta bruta in toata era umana, cazuri avem destule in istoria imperiilor, regatelor etc. Nu exista cereri si solutionari diplomatice.

  • Aveti dreptate. Unii ca dumneavoastra accepta forta bruta ca unic argument. Ca urmare, suporta consecintele. Ca nu-mi inchipui ca sunteti cel care impune acea forta bruta, altfel nu v-ati pierde vremea pe aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s