24 Ianuarie – Ziua Unirii

Am deja alergie la formula “Mica Unire”. Cum adică “mică”?

royalstandard

A fost cel mai însemnat act politic din istoria României. A fost, de fapt, actul fondator al României.

Şi a fost făcut într-un moment când cele trei imperii din jur erau încă în viaţă şi foarte periculoase.

Sigur că la 1918 s-a făcut România Mare. Dar asta nu înseamnă că actul de la 1 Decembrie 1918 poate fi numit „Marea Unire”, iar Unirea Principatelor să fie numită peiorativ „Mica Unire”.

1. În primul rând, dacă vreţi să avem o „Mare Unire”, ea se întinde de-a lungul întregului an 1918, cu trei momente de vârf:

  • 27 martie 1918 – Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu Regatul României,
  • 28 noiembrie 1918 – Unirea necondiţionată a Bucovinei cu  România, prin votul Congresului General al Bucovinei,
  • 1 decembrie 1918 – Declaraţia de la Alba-Iulia, prin care românii din Transilvania, Banat și Țara Ungurească îşi declarau voinţa de a se uni cu România.

Şi Unirea de la 1918 tot în Moldova a început.

2. În al doilea rând, Unirea de la 1918 a fost posibilă graţie existenţei statului creat la 1859. Numiţi-l România Mică, dacă vreţi, dar numiţi-l aşa cu căldură şi mirare pentru toate câte a reuşit acest stat în doar 50 de ani.

Şi în niciun caz să nu comparăm cu nimic actul fondator al României, care e Unirea din 1859. Dacă îi spun acestui act „Mica Unire” e ca şi cum mi-aş privi condescendent mama.

3. În al treilea rând, dar poate cel mai important, Unirea de la 1859 a fost rezultatul unei acţiuni tenace, desfăşurată pe parcursul a două decenii de către o generaţie de politicieni români de o calitate excepţională (cum nu a mai avut România în toată istoria ei). Din această perspectivă, Unirea Principatelor a fost o capodoperă politică fără asemănare în istoria noastră.

Aşa că eu cred că ar trebui să îi redăm acestei zile strălucirea ei adevărată – e Ziua Unirii, fără alte calificative. Pentru că a stabilit modelul pentru celelalte uniri. Model care, dacă e să fim cinstiţi, nu a mai fost niciodată atins.

Vă întrebați poate de ce nu zic nimic despre Cuza. Păi tocmai am zis. Când am zis generaţie de politicieni români de o calitate excepţională, l-am inclus aici și pe Cuza, cel puțin până pe la 1865, când începe să alunece pe panta conducerii personale. Alexandru Ioan Cuza nu a fost un domn născut, ci făcut, adică pus pe tron de Partida Națională cu scopul de a îndeplini obiectivele cuprinse în rezoluțiile divanurilor ad-hoc; iar primul dintre aceste puncte era unirea deplină sub un prinț străin dintr-o dinastie domnitoare în Europa.

Cuza a jurat să îndeplinească acest deziderat. Când el a început să ezite, am avut noroc cu „monstruoasa coaliție”, care a găsit prințul străin, l-a adus în România (n-a fost o treabă ușoară să aduci un prinț german într-o țară fără drumuri de la marginea Turciei europene!) și a restabilit regimul constituțional.

Multe mulțumiri „monstruoasei coaliții”! Mai ales că istoria a dovedit că nu am mai avut o generație  de politicieni comparabilă cu generația pașoptistă. Așa că destinul României a rămas în seama lui Dumnezeu (sau norocul, cum i-au spus liber cugetătorii) și a celor trei mari regi care s-au succedat: Carol I Întemeietorul, Ferdinand I Întregitorul și Mihai I (cel fără de care nu am mai fi putut sărbători nici 24 Ianuarie, nici 1 Decembrie, căci România nu ar mai fi avut nici Moldova, nici Transilvania).

Dacă s-ar mai forma și astăzi o „monstruoasă coaliție”, întinsă pe ambele maluri ale Prutului, care să ceară unirea sub același rege și restabilirea regimului constituțional al monarhiei parlamentare, poate că România ar mai putea avea, în al douazecișicincilea ceas, o șansă la viață. Dar se mai nasc în țările române așa oameni?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s