Klaus cel mare si Carol cel Mic?

Derapajul prezidentialist s-a produs din nou. Klaus Iohannis si-a instalat „guvernul sau”. De fapt, ghilimelele sunt de prisos. Chiar e guvernul sau. Multi nu m-au crezut atunci cand am spus ca functia prezidentiala, asa cum a fost ea conceputa in republica minciunii, e nociva. Multi au spus ca neamtul o sa insanatoseasca institutia. S-au inselat. In mai putin de un an, KWI a inceput sa se creada salvatorul patriei, dirigintele sever al clasei politice si singurul reprezentant legitim al natiunii. c2k1

Cu uluire am constatat ieri ca Ferdinand Întregitorul, cand a reintrat in Bucuresti in 1918, a fost primit cu mai putine onoruri militare decat KWI cand s-a dus sa isi puna in functie ministrii!

De altfel, toti presedintii republicii minciunii (inclusiv Ceausescu) au avut ca model, in materie de fast, pe fiul lui Ferdinand, Carol al II-lea. Pe care republicanii il prezinta, pe de alta parte, ca argumentul decisiv pentru respingerea restaurarii monarhiei constitutionale. Si totusi, ia uitati-va mai bine! Nu cumva acest rege, Carol al II-lea (putem sa-i zicem si „cel Mic”, daca vreti!), a fost un pic mai educat, un pic mai abil, un pic mai benefic (macar pentru cultura romana) decat presedintii „mari” ai republicii?

In colajul de mai sus am pus doua situatii similare:

–  in stanga, regele Carol II cu Nicolae Iorga; dupa 10 luni de la revenirea in tara (pe un val de sprijin popular si cu complicitatea clasei politice), Carol a reusit sa-si puna „guvernul sau”, in frunte cu profesorul Iorga

–  in dreapta, al cincilea presedinte al republicii minciunii cu premierul „tehnocrat” numit de el in fruntea „guvernului sau”, la un an de la alegerea sa ca „un altfel de presedinte”

Lui Carol al II-lea i-au fost totusi necesari alti 7 ani pana cand sa creeze partidul unic. Deh, ce sa-i faci, monarhie constitutionala, totusi!

KWI le-a dat doar un an partidelor pentru a se reforma. Apoi urmeaza alegeri. Cu voturi foarte impartite. Asa ca iar va trebui sa gaseasca presedintele salvator o solutie. Una de genul Frontul Resetarii Nationale (suna foarte tehnocrat, nu?).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s