Un Rege curajos şi lucid (6)

Discret, dar ferm; curajos si lucid; diplomat, însa bine ancorat în principii morale solide – acesta este Regele. La 20 ca si la 90 de ani.

Să continuăm recapitularea cu anii în care propaganda securistă, atunci când nu reuşea să mai păcălească oamenii cu poveşti despre tablouri furate, lansa ideea că regele “e prea bătrân” (şi, în consecinţă, nu ar mai fi tocmai lucid; alternativ, se putea sugera că nu este adecvat la realităţile curente, că “trăieşte din amintiri”).

15. Cine s-a dovedit mai lucid în privința manipulărilor securistice de la sfârșitul anilor 90 – Regele sau președintele Constantinescu?  Oricum, președintele a fost onest și s-a declarat public învins de securitate.

16. Cine a fost mai credibil ca avocat al României pentru intrarea în NATO – Regele (deja octogenar) sau președintele (la al treilea mandat!) Iliescu?

17. Cine s-a dovedit, în 2005, mai adecvat în poziționarea față de Rusia – președintele gălăgios de la București (al cărui nume nu îl voi scrie, de rușine) sau Regele primit cu respect real la Moscova la 60 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial? Ca să fie limpede ce atitudine a avut Regele cu această ocazie, iată ce a spus în interviul acordat săptămanalului rus Moskovkskie Novosti:”Nu am nici un fel de sentimente urate fata de Rusia. Dar as fi dorit ca ea sa recunoasca faptul ca unele dintre actiunile Uniunii Sovietice au fost îngrozitoare pentru români si, fireste, as dori condamnarea oficiala a Pactului Ribbentrop-Molotov”.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s