Un Rege curajos şi lucid (5)

Discret, dar ferm; curajos si lucid; diplomat, însa bine ancorat în principii morale solide – acesta este Regele. La 20 ca si la 90 de ani.

Luciditatea și curajul nu i-au lipsit Regelui nici în ultimele două decenii. Le-au lipsit celor mai mulți dintre noi.

13. Regele decide să revină în țară în toamna lui 1994, în ciuda refuzului guvernului de a-i acorda viză (fără a avea însă curajul de a merge până la capăt cu declararea oficială a Regelui ca persona non grata). Doar doi reprezentanți ai națiunii (Dinu Patriciu și Constantin Ticu-Dumitrescu) au curajul să vină la aeroport pentru a denunța abuzul autorităților, care îl împiedicau pe Rege să coboare din avion. Toti ceilalti, noi toti cei care am înghitit comunicatul sec al guvernului, am fost complici cu marii mincinoși care ne conduceau. Regele ne-a dat ocazia să fim demni, noi am ales o cumințenie prost înțeleasă.

14. În vara lui 1995, guvernul republicii minciunii ar fi vrut să împiedice prezența Regelui Mihai la ceremoniile de la Londra prilejuite de aniversarea a 50 de ani de la încheierea celui  de-al doilea război mondial. Ce a făcut Regele? Ceea ce folosea României, cu tact și discreție. A fost prezent ca invitat de onoare al Familiei Regale Britanice, iar Ion Iliescu a trebuit să se multumească a fi invitat de mâna a doua al Guvernului Majestății Sale Britanice.

Regele avea 73 de ani și continua să ne dea lecții patriotism adevărat. Noi continuam să ne plecăm capetele în fața unor impostori.

(va urma)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s