Un Rege curajos şi lucid (4)

Discret, dar ferm; curajos si lucid; diplomat, însa bine ancorat în principii morale solide – acesta este Regele. La 20 ca si la 90 de ani.

Să continuăm recapitularea cu anii în care propaganda securistă, atunci când nu reuşea să mai păcălească oamenii cu poveşti despre tablouri furate, lansa ideea că regele “e prea bătrân” (şi, în consecinţă, nu ar mai fi tocmai lucid; alternativ, se putea sugera că nu este adecvat la realităţile curente, că “trăieşte din amintiri”).

12. Regele a continuat sa joace inteligent, dar ferm, partida de sah cu uzurpatorii roşii. I-a anuntat încă din noiembrie 1991 ca vine în vizită de Paşti  in anul următor. A fost o decizie pe care a luat-o, din nou (a câta oară?!), aproape singur – chiar si opozitia democratică era temătoare in legatura cu oportunitatea vizitei. De data aceasta, guvernul s-a multumit să obtina de la Rege doar acordul de a califica vizita drept privată. Si Regele s-a arătat 3 zile si toată propaganda despre incapacitatea sau lipsa de popularitate a Suveranului s-a prăbusit. Si de atunci inainte nimeni nu a mai vorbit vreodata (măcar din teama de ridicol!) despre „ex-rege”. Oricat de republican ai fi fost, era clar că Regele a rămas Rege.

(va urma)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s