Un Rege curajos şi lucid (3)

În urma cu 70 de ani, pe 21 august 1945, Regele Mihai, ca urmare a refuzului primului-ministru (Petru Groza) de a demisiona, intra în ceea ce istoria va numi „greva regala”. Suveranul refuza să mai semneze actele emise de guvern pâna cand nu avea loc o remaniere care sa dea guvernului un caracter reprezentativ.

Discret, dar ferm; curajos si lucid; diplomat, însa bine ancorat în principii morale solide – acesta este Regele. La 20 ca si la 90 de ani.

Să continuăm recapitularea cu anii în care propaganda securistă, atunci când nu reuşea să mai păcălească oamenii cu poveşti despre tablouri furate, lansa ideea că regele “e prea bătrân” (şi, în consecinţă, nu ar mai fi tocmai lucid; alternativ, se putea sugera că nu este adecvat la realităţile curente, că “trăieşte din amintiri”).

10. La 68 de ani, în ianuarie 1990 ia decizia de a se întoarce neîntârziat în ţară, în ciuda faptului că se expunea unui mare risc. Regele a fost din nou curajos, ca şi în decembrie 1947. Ca şi atunci, altora le-a lipsit curajul: Secretarul de stat american James Baker a ales varianta de a da verde neocomuniştilor de la Bucureşti. Regele a fost oprit pe aeroportul din Geneva.

11. La 69 de ani, la 6 luni după mineriada care a aruncat România cu 10 ani înapoi, Regele vrea să-şi vadă totuşi ţara şi să arate că România nu este acea ţară sălbatică pe care o proiectaseră în imaginarul occidental evenimentele din 13-15 iunie 1990. Dar România redevenise o naţiune captivă. Un prim ministru care se pretindea deschis la minte şi democrat se dovedeşte a nu fi decat fiul tatălui său (un cominternist care contribuise la stalinizarea României) : Regele este oprit cu pistoale mitralieră din drumul spre mormintele strămoşilor săi de la Curtea de Argeş. A greşit Regele că a venit incognito în decembrie 1990? Eu cred că a fost, din nou, un act lucid şi curajos, din mai multe motive:

  • Regele a vrut să vadă de ce susţinere se bucură în ţară; nu a reuşit, pentru că autorităţile au blocat posibilităţile de contact, dar, în acelaşi timp,
  • a fost expusă teama regimului de prestigiul regelui legitim
  • au fost expuse metodele nedemocratice ale guvernului Roman (care tocmai încerca să arunce doar pe Iliescu răspunderea pentru mineriadă).
  • Ca şi în anii 1940, Regele a devenit un simbol al luptei împotriva unui regim autoritar

A fost o partidă de şah în care Regele a făcut mutări inteligente, dar pentru care a fost nevoie şi de mult curaj.

(va urma)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s