Un Rege curajos şi lucid (2)

În urma cu 70 de ani, pe 21 august 1945, Regele Mihai, ca urmare a refuzului primului-ministru (Petru Groza) de a demisiona, intra în ceea ce istoria va numi „greva regala”. Suveranul refuza să mai semneze actele emise de guvern pâna cand nu avea loc o remaniere care sa dea guvernului un caracter reprezentativ.

Discret, dar ferm; curajos si lucid; diplomat, însa bine ancorat în principii morale solide – acesta este Regele. La 20 ca si la 90 de ani.

Să continuăm recapitularea:

6. La 26 de ani, în ciuda lipsei de sprijin din partea puterilor occidentale, Regele Mihai decide să se întoarcă în tară după ce participase la nunta verisoarei sale Elizabeth, actuala Regină a Marii Britanii. E uluitor să citim azi că americanii nu s-au angajat nici măcar să-i ofere protectie la ambasada americană, în cazul unui pericol iminent. Churchill nu oferă nici el sprijin oficial; în particular, îi spune că „sunt momente când un rege trebuie să fie curajos”. Sfat de care acest rege nu avea nevoie – dovedise deja că nu curajul îi lipsea.

7. Tot la 26 de ani, pe 30 decembrie 1947, e silit să semneze o hârtie pe care gangsterii roşii Groza si Gheorghiu-Dej o tipăresc în Scânteia, ziarul partidului comunist, se pare că la aceeasi ora la care ea era efectiv semnată (de altfel, documentul original … s-a pierdut!). A fost un oarecare (din păcate, presedinte al republicii pentru un deceniu!) care a zis că el, dacă ar fi fost rege, mai bine se lăsa împuscat decât să semneze abdicarea. Cică regele ar fi fost şi laş şi slugă la ruşi. Că regele nu era laş o ştiau prea bine chiar Groza şi Dej. Au spus-o ei însisi: când au venit cu pistoalele sub haină, nici prin cap nu le-a trecut că le-ar putea folosi ca să-l ameninte pe rege (stiau ca nu ar avea niciun efect) – le luaseră pentru „a nu păti ca Antonestii”! Vă dati seama ce frică le era lor, desi stiau prea bine că aveau tancuri în jurul Palatului! Nu pericolul in care se afla el l-a convins să semneze, ci santajul cu moartea imediata a unor studenti arestati ca urmare a manifestatiei pentru rege din 8 noiembrie 1945, plus amenintarea unui razboi civil care nu putea fi castigat cât timp tancurile sovietice erau în tară (cu binecuvântarea aliatilor occidentali, care aveau resursele materiale pentru a duce un război cu Stalin, dar nu mai aveau resurse morale).

8. N-au trecut nici 3 luni de la plecarea în exil si Regele a denuntat ca nulă asa-zisa abdicare. De fapt, a folosit prima ocazie de a face acest lucru – pe teritoriul Elvetiei nu îi erau premise declaratii politice, asa ca a facut-o atunci când a ajuns în Anglia. E cert că au existat oferte din partea guvernului Groza ca regele să tacă si să primească o rentă. Regele a considerat însă că trebuie să rămână Rege. Face declaratii in Anglia si le repetă, chiar mai transant, în Statele Unite. Cere Statelor Unite să nu recunoască republica proclamată la Bucuresti. Republica sovietica de la Bucuresti ripostează retragându-i cetătenia si confiscandu-i proprietătile. E bine să subliniem această cronologie: Regele demască instalarea samavolnică a republicii în martie 1948, abia apoi republica ii confisca proprietătile, în mai 1948. A fost deci decizia regelui de a se lipsi de orice beneficii rezultate din complicitatea cu minciuna si crima organizată.

9. Ajungem acum la prima decizie importantă a Regelui în privinta familiei regale: căsătoria cu Principesa Ana de Bourbon-Parma. S-au căsătorit ortodox, la Atena, in ciuda faptului că Papa nu a acordat dispensa (familia de Bourbon-Parma fiind catolică); ar fi acordat-o dacă noul cuplu ar fi fost de acord cu botezul catolic al copiilor care s-ar fi născut din această unire. Regele a fost ferm, iar Regina Ana l-a urmat fără sovăire (chiar daca astfel a trebuit sa infrunte opozitia familiei, care nu a fost prezenta la nuntă): copiii urmau să fie crescuti in religia ortodoxă, asa cum prevedea Constitutia României. Nici asta nu a fost o decizie usoara. Si, din nou, Regele nu a ales calea usoară, ci îndeplinirea datoriei. Nu împlinise încă 27 de ani.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s