Monarhie vs. republică: un vot cu bile

Să vedem ce evidente empirice găsim, în realitatea românească, pentru republică sau pentru monarhie.

Voi compara perioadele 1866-1938 si 1991-2015. Am scos din calcul perioadele in care nu a functionat un regim constitutional. Deja am trecut astfel peste pacatul originar al republicii romane care a inceput printr-o lunga perioada de dictatura. Dar sa vedem cum au functionat cele doua regimuri in conditii „normale”.

  1. Respectul fata de constitutie. Chiar Curtea Constitutională a constatat, in două rânduri, că presedintele a incalcat constitutia (dar a considerat aceste incalcari ca nefiind „grave”!). O bila neagră pentru republică.
  2. Independenta justitiei. Fata de pateticele „eforturi” ale unora sau altora dintre liderii republicani de a asigura independenta justitiei,  Regatul României chiar a avut o justitie independentă. O mare bilă albă pentru monarhia constitutională.
  3. Separarea puterilor in stat. Presedintele a capatat mai multe puteri decat au avut vreodata regii si a (ab)uzat de aceste puteri. Astfel, am avut presedinti care au condus efectiv guvernul ani de zile, presedinti care au numit pe criterii politice inalti magistrati, presedinti care au incercat sa exercite, in opozitie cu parlamentul, dreptul de initiativa legislativă. Nimic sin toate acestea nu s-a intamplat in timpul regilor. O bila neagra pentru republică.
  4. Prestigiul extern al statului. Ce dovadă mai bună despre prestigiul extern al Casei Regale a României poate exista decât solicitarea, de doua ori in 5 ani (1997 si 2002), din partea a doua guverne cu orientari politice diametral opuse, ca Regele Mihai sa fie ambasador extraordinar pentru integrarea in NATO? In contrapartidă, puteti gasi un episod mai penibil pentru suveranitatea si prestigiul României decât vara lui 2012? O bilă alba pentru monarhie si o bila neagra pentru republică.
  5. Costurile. Unul dintre argumentele favorite ale republicanilor este „luxul” monarhilor. E un argument fals. România a plătit deja pentru presedintie, in 24 de ani, mai mult decat a platit pentru monarhia constitutionala in 72 de ani. O bila alba pentru monarhia constitutionala, o formă de stat foarte cost-eficienta (de fapt, se poate spune ca daca luam in considerare si ceea ce „produce” monarhia in termeni de stabilitate politică, economică si socială, tara castiga financiar de pe urma regelui, nu invers)
  6. Simbol unificator. Republica română nu are un simbol unificator. Mai mult, reprezentantii acestei republici au reusit „performanta” sa scoata din stema Coroana de Otel si sa nu sarbatoreasca Ziua Independentei. Ce a ramas? Doar niste ambitii ale unor politicieni marunti care ne impart periodic in „Xisti” si „antiXisti”. A se compara cu marele rol unificator al regilor Carol I, Ferdinand I si Mihai I. O mare bilă neagră pentru republica minciunii si o mare bilă albă pentru monarhia română.

Se pare ca n-am reusit sa gasesc nicio bilă albă pentru republică. Ar fi binevenită o perpectivă republicană asupra realizărilor republicii si defectelor monarhiei constitutionale in România.

Anunțuri

3 gânduri despre “Monarhie vs. republică: un vot cu bile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s