Abecedarul monarhiei constituţionale (VWXY)

V de la vot

Se aleg cumva prin votul galeriilor arbitrii unui meci? Voteaza împricinatii pentru a alege judecatorul cauzei? Voteaza soldatii pentru a-si alege sau a-si demite generalii?

Daca nu, cat de rational e sa votezi pentru un presedinte care ar trebui sa fie, conform constitutiei, arbitru si mediator al jocului politic? Cat de rational e sa votezi politic pentru un presedinte care ar trebui sa fie neutru?

W de la Washington

George Washington. Primul presedinte ar primei republici moderne. Dar prima data Congresul nu i-a propus presedintia. I-a propus sa fie rege (constitutional, bineînteles). Washington a refuzat. A refuzat apoi si presedintia pe viata. S-a ajuns, in final, la solutia unui presedinte care conducea guvernul (deci avea o putere executiva mai mare decat „tiranul” George al III-lea!) si avea drept de veto legislativ (acest drept era, in teorie, mai slab decat dreptul monarhului britanic de a refuza sa semneze legile – vetoul prezidential putea fi depasit cu o majoritate de 2/3 in Congres; dar in practica lucrurile s-au petrecut cu totul altfel: in tot secolul XIX, regele britanic a folosit o singura data dreptul sau de opozitie, iar in secolul XX niciodata, pe cand presedintii americani au uzat frecvent de el si adesea au reusit sa isi impuna vointa.)

kb

Statele Unite ale Americii nu au rege pentru ca nu au gasit un rege.

de la XXI

Este monarhia constitutionala mai nedemocratica decat republica? Daca ar fi lasati sa aleaga, oamenii secolului XXI ar alege clar republica?

V-ati dat seama ca in niciuna dintre tarile europene nu exista in secolul XX vreun exemplu de trecere democratica de la monarhie la republica?

flag

In plus, stiti ca de fiecare data cand s-a supus votului popular, in ultimii 40 de ani, optiunea republicana intr-o tara cu monarhie constitutionala (Canada – 1982, Australia – 1999, Noua Zeelanda – 2008), republicanii au iesit destul de prost (nu numai ca au pierdut la vot, dar a urmat o tendinta robusta de crestere a atasamentului fata de monarhie)?

 

Y de la Maria

Mary, Queen of Romania. Inima Reginei sta intr-o caseta  acoperita pe o parte cu drapelul României, iar pe cealalta parte cu drapelul Marii Britanii.

In fiecare generatie, reginele au fost profund atasate de România si punti de legatura cu Europa.

Iar in cazul Reginei Maria, aceasta punte a trecut oceanul; vizita reginei in SUA, in anii ’20, a ramas in memoria americanilor – expresia „Queen of Romania” a devenit un cliseu hollywoodian pentru a desemna stralucirea sau pretentia (nefondata) de stralucire (in forma peiorativa „Who do you think you are? Queen of Romania?)

2 gânduri despre “Abecedarul monarhiei constituţionale (VWXY)

  1. Pingback: O lecţie despre monarhie pentru dl. Ion Ţiriac | tudorvisanmiu

  2. Pingback: O lecţie despre monarhie pentru domnul Ion Ţiriac | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s