Abecedarul monarhiei constituţionale (Ș)

Ș de la şef (de stat)

Un oarecine crede că Regele Ferdinand a fost „şef de stat”. Ba îi mai face şi „favoarea” să-l considere „cel mai mare şef de stat din istoria României”.

Pentru Nicolae Ceauşescu a fost creată funcția de Preşedinte al Republicii Socialiste România. Pentru el a fost introdus în Constitutia RSR (o hârtie nulă de drept, de altfel) articolul care spunea că preşedintele RSR  „este şeful statului”.

În „Statele lumii de la A la Z”, publicată la Editura Politică, apărea rubrica „Șeful statului”, unde erau băgați de-a valma regi, împărați, sultani, preşedinți şi dictatori. Intoxicarea a prins: mulți români cred şi azi că toate țările au un „şef de stat”.

Nu au. O să dau un singur exemplu, pentru a întelege că regii, de exemplu, nu sunt „şefi de stat”. Regina Marii Britanii este descrisă cu formula „embodiment of the State”. „Întruchiparea statului”. Nu conduce statul, ci reprezintă plenar statul.

Iata cum a fost descris acest rol de reprezentare al Regelui României în Constituția din 1923:

„Persoana Regelui este inviolabilă. Ministrii lui sunt răspunzatori. Nici un act al Regelui nu poate avea tărie dacă nu va fi contrasemnat de un ministru, care prin aceasta chiar devine răspunzator de acel act.” (Constituția României din 1923)

Din constituțiile de dupa 1990 a dispărut sintagma de „şef al statului”. Se pare însă că nici măcar presedinții aleşi ai României nu au aflat asta. Și de câte ori folosesc această sintagmă, preşedinții dovedesc două lucruri: că nu au citit constituția şi că modelul lor de conducător este Nicolae Ceauşescu. Si, evident, nu au citit nici Constituția din 1923, altfel ar fi aflat că Regele Ferdinand nu a fost „şef de stat”, ci ceva cu mult mai înalt – fericita întruchipare a unui stat viu, adevărat.

Image result for regele ferdinand incoronare

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s