Abecedarul monarhiei constituţionale (S)

S de la stabilitate

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor” zice o vorba din popor. Si cum presedintele are mai degraba puteri de domn fanariot si camarila tipic fanariota, zicala se potriveste de minune pe alegerile prezidentiale, care genereaza o nebunie temporara de masa la fiecare 4-5 ani. Am mai zis: alegerile prezidentiale ne costa mai mult decat bacsisurile pe care le dadeau  domnii fanarioti sultanului. Iar de pe urma presedintilor ramane parca mult mai putin decat de pe urma vreunui Mavrocordat sau a vreunui Mavrogheni.

In contrast, Regii României au asigurat o reala stabilitate. Si ar putea sa o asigure si in secolul XXI, mai bine decat orice politician. Politicienii sunt experimentati in razboiul politic, nu in asigurarea pacii sociale. Regele Mihai, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Nicolae au fiecare, in mod diferit, calitati de lideri unificatori si ar putea asigura o succesiune fara sincope – ar fi astfel posibil ca România sa beneficieze de o jumatate de secol de stabilitate la vârf. Sau credeti ca România mai poate suporta 10 randuri de alegeri prezidentiale?!

3r

S de la succesiune

Regulile de succesiune  stabilite prin Constitutia din 1923 nu exclud posibilitatea alegerii de catre Parlament a unei Regine. Nu este vorba de principiul salic – caz in care ar fi trebuit inserat un articol explicit care sa spuna „Femeile nu pot mosteni si nici transmite coroana”. Articolul 77 spune altceva:

Puterile constitutionale ale Regelui sunt creditare in linie coboritoare directa si legitima a Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.

E vorba, asadar, de o regula de succesiune in cadrul dinastiei de Hohenzollern Sigmaringen, nu de un principiu general. Prevederile acestui articol reprezentau, de altfel, validarea constitutionala a Statutului Casei Regale. Nimic nu impiedica revizuirea acestui articol prin luarea in considerare si aprobarea de catre Parlament a noului statut al Familiei Regale semnat de Regele Mihai in 2007.

S de la suveranitate

Regele constitutional nu este suveran in nume propriu ci este reprezentantul suveranitatii natiunii. Chiar si constitutia actuala stabileste principiul că

Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.”(art.2)

De fapt, asta este miza alegerilor prezidentiale – exercitarea suveranitatii in numele unui grup (adesea minoritar). Prin ce minune seful unui partid devine peste noapte (noaptea alegerilor!) reprezentantul suveranitatii natiunii?

steag

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s