Abecedarul monarhiei constituţionale (PQR)

P de la Principe Moștenitor

Republicanii strigă că e o prostie să te lași pe seama „loteriei nașterii”; dacă te alegi cu un incapabil care a avut doar „meritul” de a se naște în familia regală?

Le-aș spune așa:

Într-o monarhie constituţională, Principele Moștenitor este angajatul la stat cu cea mai lungă perioadă de probă. Timp de 30, 40 sau chiar 50 de ani Principele Moștenitor se află la vedere, timp in care Parlamentul poate decide oricând că nu e apt să domnească. Noi, cei care trăim in republici, cât timp avem la dispozitie pentru a cunoaste viitorul presedinte? In cazul cel mai fericit, câtiva ani, de multe ori doar câteva luni.

margarita

Q de la Queen

THE QUEEN – Elizabeth II – un profil paradigmatic pentru un monarh contitutional

R de la Rege

Citind in paralel constitutiile din 1923 si 2003 vom observa ca presedintele republicii are puteri mai mari decat Regii României.

O singura exceptie ar putea fi invocata: regele putea refuza sa promulge legile (avea deci drept de veto efectiv; presedintele poate doar sa retrimita, o singura data, legea in Parlament). Dar… acest drept nu a fost folosit niciodata de primii doi regi, iar Regele Mihai l-a folosit in circumstante cu totul exceptionale, in 1945, cand a intrat in Greva Regala, refuzand sa semneze decretele-legi ale guvernului Groza. In schimb, ultimii doi presedinti ai republicii au abuzat de dreptul lor de a retrimite legile in Parlament.

exil

Pe de alta parte exista mai multe alineate in Constitutia din 1923 care spun ce nu are voie sa faca regele. Presedintele nu are asemenea interdictii explicite. Si daca ar avea si le-ar incalca, ce ar pati? Nimic. Absolut nimic. Pana de curand era practic imposibil sa demiti un presedinte al acestei republici române; acum e doar foarte greu. Conform Constitutiei din 1923 insa, Parlamentul putea decide oricand, cu majoritate calificata, ca regele este incapabil de a domni.

Pe scurt, presedintii republicii primesc puteri mai mari decat regii, sunt mai putin supusi controlului parlamentar si abuzeaza mai frecvent de puterile lor fara a risca nimic.

Reclame

2 gânduri despre “Abecedarul monarhiei constituţionale (PQR)

  1. Un rege ,odata ce depunea juramantul de credinta in plenul parlamentului , nu putea fi demis de nimeni. Chiar si in cazul in care Guvernul constata incapacitatea ( lipsa totala sau partiala a discernamantului) regelui, acesta din urma ramanea pe tron urmand in continuare ca prerogativele regale sa fie exercitate de o Regentza …. Sa ne imaginam un moment ce ar fi insemnat pentru Romania ,sa fi ramas monarhia iar Mihai I sa fi fost declarat incapabil din tinerete : am fi fost azi la a 20-a Regentza iar scandalurile politice pentru controlul institutiei Regentzei ar fi sleit Tara…

    • Domnule Aurelian, dumneavoastra sunteti incapabil de bun simt atunci cand vorbiti aiurea despre regele care la 22 de ani a pastrat Romania pe harta. Daca ati scris din capul dumneavoastra, prost cap ati avut, daca sunteti doar un slujbas platit, aveti compasiunea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s