Abecedarul monarhiei constituţionale (M)

M de la Monarhie

Aristotel definea trei forme ideale de guvernare: monarhia, aristocraţia şi democraţia. In realitate, fiecare dintre formele ideale putea da naştere la forme degenerate, respectiv tirania, oligarhia şi demagogia.

Dintre formele ideale, cea mai bună îi părea monarhia, urmată de aristocraţie şi democraţie. Dar pentru că dintre formele degenerate tirania i se părea cea mai periculoasă, iar demagogia cea mai puţin periculoasă, a recomandat democraţia ca forma cea mai potrivită în politica reală.

Azi ştim că demagogiile moderne pot fi (şi au fost deja adesea!) mai ucigătoare decât cele mai crunte tiranii. Câţi oameni a ucis revoluţia franceză şi câţi oameni au murit sub tiranul Ludovic al XIV-lea? Raportul e de cel puţin 10 la 1 „în favoarea” revoluţiei. Câţi oameni a ucis cancelarul ales Adolf Hitler şi câţi au murit în timpul lui Gingis-han? Raportul e de cel puţin 20 la 1 în favoarea talentatului pictor Hitler. Câţi oameni a ucis Inchiziţia şi câţi comunismul? Raportul este de cel putin 100 la 1 „în favoarea” comunismului.

Un singur leac s-a dovedit eficace pentru a limita apetitul demagogilor de a deveni dictatori: combinarea monarhiei cu democraţia în formula monarhiei constituţionale. Intrebati-i pe englezi cum s-au lecuit de revolutii sangeroase. Leacul a fost inventarea monarhiei parlamentare prin „Glorioasa Revolutie” (singura in care nu a curs nicio picatura de sange) din 1688. Si intrebati-i pe francezi cate dictaturi si cate revolutii sangeroase au indurat in primii 200 de ani de republica.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s