Abecedarul monarhiei constituţionale (L)

L de la Libertate

Monarhia constitutionala a venit la pachet cu o constitutie a libertatii. Constitutia de la 1866 si continuatoarea sa, Constitutia din 1923, au fost mult mai generoase, dar si mai asiguratoare, in ceea ce priveste libertatile cetatenesti, decat actuala constitutie. Comparati:

L de la loialitate

Regii inspira loialitate in masura in care sunt ei insisi loiali fata de tara care le-a fost data. Regii României au fost loiali tarii.Unul dintre ei – Ferdinand I – chiar a purtat (si a binemeritat) supranumele de „cel Loial”; dar si Carol I si Mihai I au dovedit, fiecare de-a lungul a multe decenii, o loialitate neabatuta fata de poporul caruia i-au jurat credinta.

de la legitimitate

Oricum am privi lucrurile, constitutia actuala este continuatoarea constitutiei RSR, care, la rândul ei, continua asa- zisele constitutii ale RPR; prima dintre acestea, cea adoptata in 1948 este nula de drept din foarte multe si grave motive:

1. Se bazeaza pe un act nul – abdicarea Regelui Mihai – obtinut prin forta, avand un continut si o forma nelegale.

2. Chiar daca ar fi existat abdicarea, parlamentul trebuia sa decida daca alege un alt rege sau incepe demersurile pentru modificarea constitutiei in sensul instaurarii republicii

3. Chiar daca am considera ca parlamentul a decis implicit pentru republica, sedinta in care s-a decis proclamarea republicii nu a fost statutara – de fapt, a fost de la un capat la altul o insiruire de ilegalitati.

4. Cum nu a existat un referendum in 1948 pentru republica, singura baza de legitimare a republicii este tocmai aceasta sedinta din 30 decembrie 1947 care, de fapt, nu a existat din punct de vedere legal!

De cealalta parte, avem o monarhie constitutionala adusa prin plebiscit (cu vot masiv „pentru”) in 1866, care si-a amplificat cu fiecare generatie legitimitatea prin contributia pe care a avut-o la modernizarea statului, la dobandirea independentei, la unirea tuturor romanilor, la cresterea prestigiului tarii.

Sau poate ca republica (sovietica si postsovietica) are merite si mai mari, si atunci nu mai conteaza lipsa de legitimitate?

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s