Abecedarul monarhiei constituţionale (JK)

J de la Justiţie

Art. 103 din Constitutia din 1923

Numai Curtea de casatie in sectiuni-unite are dreptul de a judeca constitutionalitatea legilor si a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constitutiunii. Judecata asupra inconstitutionalitatii legilor se margineste numai la cazul judecat.

Curtea de casatie se va rosti ca si in trecut asupra conflictelor de atributiuni.

Republicile au inventat Curti Constitutionale, ai caror judecatori, numiti politic, se presupune ca vor aprecia impartial si competent constitutionalitatea legilor si, mai ales, conflictele de atributiuni.

Cu exceptia Spaniei, niciun alt regat european nu are o Curte Constitutionala. Nu e nevoie. Sunt foarte bune bătrânele Curti de Casatie. Care sunt intr-adevar independente politic.

K de la Kogălniceanu

Kogălniceanu e invocat tendentios in doua momente istorice: ca un partizan al lui Cuza (deci impotriva lui Carol, s-ar intelege) si ca omul care a „proclamat” Independenta („celebra” manipulare comunista 9 mai contra 10 Mai)

De fapt, Kogălniceanu a fost cel care i-a reamintit lui Cuza, inca de la alegerea ca Domn al Moldovei, ca principala sa indatorire este aceea de a pregati unirea deplina sub un principe strain.

E adevarat ca nu a fost parte a coalitiei care l-a rasturnat pe Cuza, dar in ultimul an al domniei acestuia s-a vazut dat la o parte de camarila corupta din jurul tronului si a vazut cu tristete cum domnul nu mai era la inaltimea misiunii sale.

Apoi, la 1877, Kogălniceanu a fost un ministru loial si eficient al Domnitorului Carol. Cine citeste discursul sau din 9 mai 1877 (cel complet, nu fraza asamblata manipulator in manualele din epoca comunista) observa ca ministrul de externe aplica o strategie convenita cu domnitorul.

Mihail Kogalniceanu, unul dintre putinii mari oameni de stat din istoria noastra, a fost unul dintre sustinatorii constanti si timpurii ai sistemului monarhiei constitutionale ereditare in România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s