Abecedarul monarhiei constituţionale (Î)

Î de la încredere

La baza oricărei societăti stabile si libere stă întotdeauna încrederea. Societătile în care nu există destulă încredere nu au decât alternativa fricii.

Politicienii au mereu si oriunde tentatia de a fructifica la maxim capitalul de încredere pe care l-au acumulat. Competitia creează însă inflatie pe piata promisiunilor electorale si chiar si un om care a legat pana atunci faptele de vorbe va plusa. Va face promisiuni fără acoperire, iar atunci cand va fi confruntat cu neindeplinirea lor va spune ca adversarii ar fi facut si mai putin.

Si începe spirala neîncrederii. Votul incepe să fie doar unul de blocare a  concentrarii de putere. Acest mecanism a functionat si la ultimele alegeri prezidentiale. Multi au votat KWI doar pentru a nu se ajunge la o dominatie „rosie”. Acum se vede ca nici KWI, un om altminteri destul de echilibrat până la alegerea sa ca presedinte, nu se multumeste sa tina cumpana politica, ci serveste, constient sau nu, unei noi acumulari disproportionate de putere pentru un grup politic.

Regele constitutional nu poate supravietui, ca rege, erodării capitalului de încredere. Si nu e vorba de a gestiona cumva, pentru 5 sau 10 ani, o criză de incredere, ci de a mentine increderea in regalitate si pentru urmasii săi.

mbUn presedinte poate fi neglijent sau chiar dispretuitor in ceea ce priveste increderea populară. Un rege constitutional nu isi poate permite asta.

2 gânduri despre “Abecedarul monarhiei constituţionale (Î)

  1. Foarte adevarat,Monarhia Constitutionala este demna de ancredere,ea reprezinta :Demnitate,Onoare si respect fata de popor si nu in ultimul rand fata de intreaga Casa Regala, DORESC RESTAURAREA MONARHIEI,TRAIASCA REGELE !

  2. Pentru mine monarhia este ca o raza de lumină pe care mă grăbesc să o ajung ca să scap din infernul terorismului , al desfrâului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s