Abecedarul monarhiei constituţionale (C)

C de la Constituţie

Revenirea la Constituţia din 1923 ar însemna un mare pas înainte. Actuala constituţie nu numai că e nelegitimă, dar e si mult mai puţin favorabilă cetăţeanului. 28mar1923

C de la competenţă

Prin definiţie presedintii sunt incompetenti pentru a indeplini rolurile de mediere si reprezentare care le sunt incredintate prin constitutia actuala. De ce nu ar putea exista presedinti competenti?

  • Pentru că sunt alesi printr-un proces politic  in care se cere combativitate, nu cooperare
  • Pentru că reprezintă intotdeauna doar o parte a cetătenilor, cel mai adesea o minoritate
  • Pentru că au fost mai intai ingineri, sau profesori, sau marinari si competentele lor cele mai bine exersate nu au legatura cu modul in care poti pune impreuna in mod eficient aspiratiile tuturor cetatenilor unei ţări

Regele se antrenează de mic pentru meseria de rege. Si tara ii pune la dispozitie cei mai buni profesori pentru a o cunoaste. Mestesugul il deprinde si in familie. Si e mereu sub ochii cetatenilor in toata aceasta perioada de ucenicie. demna

C de la continuitate

Intre campaniile electorale, România e marea absenta de la marea imparteala si rafuiala. Trăim intr-o România intermitentă. Dar pana si acele prezenţe intermitente ale României in viata românilor sunt mai degraba reprize ale urii de sine.

Când Romania va fi o monarhie constitutionala, majoritatea va putea decide, la fiecare 4 ani, sau mai des,  ce proiecte vrea sa incerce pentru a ridica România. Dar nu va mai avea misiunea imposibila de a alege un presedinte care sa ii reprezinte pe toti. Iar Regele nu va fi un „sef al statului” (termen care nu exista, de altfel, nici in constitutia actuala), ci un reprezentant simbolic, peren, unificator al poporului suveran.

Mostenitorul tronului nu va trebui sa se gandeasca la combinatii politice, ci va putea folosi mult mai bine anii de ucenicie (care pot fi uneori decenii) pentru a-si cunoaste tara profund si a gandi in perspectiva lunga. Pentru că singura lui misiune (concordanta si cu interesele sale esentiale) va fi sa intruchipeze o Românie permanenta.

Avem un mare rege in viata. Un rege care ne leaga direct cu cea mai mare Românie care a existat vreodata. O avem in fata ochilor pe Principesa Mostenitoare, care a facut deja un sfert de veac de ucenicie pentru a purta, cu gratie si onoare, Coroana României. Incepem sa-l cunoastem pe umatorul in linie la Tronul României, Principele Nicolae, si par sa fie semne bune. In fata acestor cunoscute, vom prefera oare iarasi agonizanta Românie intermitenta?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s