Abecedarul monarhiei constituţionale (AB)

A de la admiraţie

Pentru Regele Carol, pentru Regina Elisabeta, pentru Regele Ferdinand, pentru Regina Maria, pentru Regina Elena, pentru Regele Mihai. Puteţi numi vreun conducător al republicilor române care să îmi inspire admiraţie?1996

B de la bani

Monarhia constitutională costă mai puţin, nu mai mult, decât republica. (Exemplu de calcul: Bugetele reunite ale tuturor moanarhiilor europene nu trec de 80 de milioane de euro pe an. In schimb, Presedintia Republicii Franceze a depasit pragul de 100 de milioane de euro.) La noi, de exemplu, costurile de întretinere pentru presedinte sunt mai mari decât pentru o întreagă familie regală. Dar asta nu e tot. Costurile de alegere a presedintelui sunt exorbitante – prin comparatie, bacsisurile date sultanului de domnii fanarioti ar părea azi modeste.

(va urma)

Reclame

3 gânduri despre “Abecedarul monarhiei constituţionale (AB)

 1. Statistica trebuie şi înţeleasă, cheltuielile Republicii Franceze sunt atât de mari fiindcă republica s-a aşezat comod în palatele uriaşe ale regatului.
  Precum Republica noastră în palatele lui Ceauşescu.
  Normal ar trebui nişte clădiri ieftine, confortabile şi utile, fără luxul şi splendoarea unor palate, indiferent de instituţie.
  În ce priveşte monarhia în sine, este destul de bună în unele privinţe, destul de rea în altele.
  Fiindcă poţi să ai un rege bun sau poţi să ai un rege nebun. Iar în timp eroziunea este constantă, mai ales azi, căsătoria nu mai este doar între casele regale. În ce priveşte preşedintele, el este oglinda constantă a poporului şi a nevoilor sale. Adevărat, oglinda asta poate fi foarte murdară, mai ales dacă poporul are un set de valori şubrede sau este naiv.
  Problema aceasta se rezolvă foarte greu, în Anglia a durat secole. Iar lupta murdară trece în parlament. În Anglia monarhia a fost doar o faţadă, la noi o faţadă este bună, în comparaţie cu mocirla prezentă, însă tare mă tem că nu o să vindece rana civică, mai mult românii o să se ascundă după monarh şi nu o să ia frâiele în mână.
  Monarhia constituţională a fost creată de un popor lucid, după ce i-a trebuit secole de războaie, de învăţat din greşeli. în momentul de faţă românii nu percep acest lucru, ei vor un despot, un Pater Familias salvator, de aici şi îngrijorarea mea că va fi aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Să nu uităm, în monarhie clanurile erau la fel de puternice, mai ales PNL, problemele aceleaşi, doar citind Caragiale, fără să intrăm în detalii, ne dăm seama.
  Desigur, poate era şi mai rău fără :), cu siguranţă, însă problemele esenţiale se rezolvă în comunitate. Românii trebuie să simtă că-i statul lor, că ei conduc, şi apoi putem vorbi despre ceva sănătos.

  Până la urmă monarhia a apărut(forma nordică, care a dat forma medievală) pin alegerea unor şefi de clanuri de către un consiliu nobiliar, de multe ori în societatea vikingă, aceşti regi, nu moşteneau ereditar, pe modelul latin(impus mai târziu). într-o societate omogenă, unită, nu era nevoie, într-o societate mai eterogenă a dus la conflicte interminabile(precum în Moldova sau Ţara Românească, Maramureş) de aici şi adoptarea sistemului roman. Ulterior modelul latin a dat rateuri în Anglia, fiindcă angli erau obişnuiţi cu sistemul nordic, cu un rege de-al lor, mai uman, iar regilor francezi au început să li se conteste autoritarea de către popor, de aici şi apariţia monarhiei constituţionale, un melanj, un sistem nordic mai democrat cu un caracter ereditar. Foarte bun, dar bun în condiţiile în care poporul ştie că el defapt este la putere.
  De aici îngrijorarea mea, în rest sistemul este unul bun.

  • Problema nu e daca putem avea un sistem perfect, ci daca vrem sa facem modificarile graduale, pas cu pas, spre putin mai bine.
   Si, in orice caz, sa inlaturam mai intai un rau evident – presedintia in forma ei actuala.
   Imi puteti numi o functie utila indeplinita de presedintele Romaniei?

  • „tare mă tem că nu o să vindece rana civică”: Monarhia constituţională va fi instaurată printr-o acţiune fermă a societăţii civile. Există o mare organizaţie de acest fel, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (în care sunt şi eu membru), care realizează pentru cauza restaurării monarhiei ceea ce face Acţiunea 2012 pentru unirea cu Basarabia. Atingerea scopului va dovedi, din nou, forţa şi importanţa societăţii civile.
   În plus, Casa Regală contribuie din plin la vindecarea societăţii noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s