Republicanii care au construit Regatul României

Am mai semnalat acest paradox: cei care au militat cel mai consecvent pentru regimul monarhiei parlamentare ereditare au fost tocmai singurii republicani adevăraţi pe care i-a avut România.

Pe 11 iunie 1848, domnitorul Tării Româneşti, Gheorghe Bibescu, recunoaste Guvernul Provizoriu. A doua zi părăseste ţara. Este instaurată republica.

Să examinăm mai îndeaproape componenţa primului guvern al republicii instaurate în Ţara Românească în iunie-iulie 1848.

  • Nicolae Bălcescu (ministru de externe în guvernul revoluţionar) a murit tânăr, la 4 ani de la înfrângerea revoluţiei. Nu a apucat să vadă înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii; altminteri, e greu de presupus că nu s-ar fi alăturat partidei naţionale şi nu ar fi susţinut, alături de amicii săi Goleşti, ideea unirii sub un prinţ străin, aşa cum a fost ea votată de Divanurile ad-hoc.

 

 

  • (Primul guvern al monarhiei constituţionale a fost condus de Ion Ghica, bun prieten cu Bălcescu şi fondator, împreună cu acesta al societăţii secrete Frăţia , în 1843)
  • Nicolae Golescu (ministru de interne în guvernul revoluţionar de la 1848) – în 1866 a fost unul dintre cei trei membri ai locotenenţei domneşti care l-a adus ca domnitor pe Carol I

 

https://i1.wp.com/www.historia.ro/sites/default/files/styles/article_main_image/public/LocotenentaDomneasca1866.jpg

 

 

 

  • Gheorghe Magheru (finanţe) a fost unul dintre membrii marcanţi ai Partidei Naţionale, care a susţinut la 1857 unirea sub un principe străin dintr-o dinastie domnitoare în Europa.
  • Ştefan Golescu (justiţie) a fost prim-ministru în 1868, conducând al treilea guvern al României de după adoptarea Constituţiei de la 1866.
  • Ion Heliade Rădulescu (culte) a fost primul preşedinte al Societăţii Academice Române (viitoarea Academie Română), sprijinită financiar de Domnitorul Carol I
  • Constantin Creţulescu (preşedintele Consiliului Administrativ în guvernul revoluţionar) a fost prim-ministru în 1867, conducând al doilea guvern al României de după adoptarea Constituţiei de la 1866.
  • C.A. Rosetti (prefect al poliţiei în guvernul de la 1848), cel mai înfocat republican, a fost cel care a propus în Parlament, la 14 martie 1881, ridicarea României la rangul de regat. La 10 Mai 1881, tot el i-a oferit solemn lui Carol I Coroana de Oţel, în numele ţării şi spre cinstirea ţării.

 

  • Adevăraţii republicani români au fost, până la urmă, cei care au înţeles primejdiile republicii la români şi avantajele monarhiei parlamentare.

Un gând despre “Republicanii care au construit Regatul României

  1. Acum, la 25 de ani de la cumplita “mineriada din 13-15 iunie 1990” ramasa nepedepsita de “justitia” post-decembrista, am inceput sa cred, mai puternic, faptul ca, au sosit zilele cand natia romana mult incercata de furtunile istoriei secolelor XIX si XX, la inceput de mileniu, sa-si recapete forma de oranduire, care s-a dovedit a fi cea mai eficienta moral, social si economic, care a stabilt ierarhii rationale si eficiente, a promovat autenticele valori morale ale romanilor , natie pasnica si primitoare, harnica si credincioasa in valorile crestinismului ortodox, cu care au renascut, acum 2000 de ani, traditiile milenare ale dacilor, „cei mai viteji dintre traci” cum afirma Herodot. Vreau sa inchei prezentandu-va mesajul adresat Presedintelui Klaus Iohannis. la care deocamdata am primit un raspuns cu puternic iz republican. In speranta ca nu este ultimul punct de vedere al Presedentiei Romaniei, va prezint mesjul: Domnule Presedinte ! Apreciez in mod deosebit, consecventa Dvs. in a cere demisia d-lui Ponta. Ce ar fi sa luati in considerare o resetare categorica a clasei politice ? Repet mesajul adresat dvs, zilele trecute: Actuala clasa politica trebuie resetata ! Este compromisa iremediabil ! Este evident ca trebuie o resetare a sistemului politic din Romania. Solutia este in mana lui Iohannis. Daca inca nu l-a cuprins “betia puterii”, poate face cel mai eroic gest al tuturor timpurilor, declarand un referendum, pentru adoptarea Constitutiei din 1923, asa cum a fost. Orice incercare de adaptare va declansa un proces de manipulare kominternist-bolsevica, care va compromite actiunea si deci si posibilitatea resetarii sistemului politic, profund corupt si compromis, atat in fata tarii cat si in strainatate. Asta trebuie facut cu grabire, atata vreme cat D-zeu il tine in viata pe Majestatea Sa Regele Mihai I. Romani ! meditati cu profunzime la acest aspect fundamental pentru soarta natiei romane. „Stupid people” pus in fata unei explicatii corecte si rationale, care i-ar putea developa, asigurarea alinarii suferintelor indurate dupa abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, chiar, cu toate manipularile A3, RTV, si Realitatea TV, inclusiv Televiziunea Publica, are acum sansa sa discearna. “Stupid people”, are acum o sansa nesperata sa inteleaga, in ce prapastie i-a impins, Iliescu si camarila sa, kominternist-ceausista, dupa decembrie 1989, si “trezidu-se” asa cum imnul Romaniei ne indeamna, sa voteze favorabil la un viitor referendum ! Prea s-a umplut paharul ! Numai asa va putea inflori din nou, „Gradina Maicii Domnului” ! ” As fi fericit daca acest mesaj ar putea fi citit de Dvs. personal ! Fie ca Dumnezeu sa ocroteasca Romania !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s