Numărătoare inversă: 5…

… cântece patriotice trădate, prădate, uitate

1. Pe-al nostru steag e scris unire, pe muzică de Ciprian Porumbescu, versuri de Andrei Bârseanu. Versurile au fost modificate de comunisti, care l-au transformat in „imnul” Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste (o organizatie inventata de Ceausescu pentru a dovedi ca si cei care nu erau membri de partid erau „strâns uniti in jurul partidului”).

Iată versiunea originală: https://www.youtube.com/watch?v=u5YrOuUypmo

E demn de mentionat că, pe versuri albaneze de Aleksandër Stavre Drenova (publicate pentru prim dată în 1912, la Bucuresti!), Himni i Flamurit este, de peste 100 de ani, Imnul National al Albaniei https://www.youtube.com/watch?v=YWjyQXXvrYU

Un excelent imn, doar că „tovarăsii” s-au hotărât  să-l ia ca pradă a luptei de clasă.

2. Trei Culori, pe muzica si versuri de… Ciprian Porumbescu. Alt imn bun, dar, hotărât lucru, tovarăsii nu se puteau abtine când venea vorba de furat de la Porumbescu. Numai melodia, că versurile n-aveau cum să se potrivească gusturilor lor. Asa că le-au aranjat în asa fel încât să spuna ceva despre partid si era comunistă. Dar au fost atat de mult repetate aceste versuri măsluite, că putini au mai fost in stare sa-si aminteasca originalul. Eu, cel putin, desi tataie ma invatase poezia originala, dupa sutele de intonări de la inceputul orelor de şcoală ale variantei falsificate, nu mai reuseam să-mi amintesc decât primele două versuri din cea originală.

Iată textul aici si cântecul aici

3. Zece Mai, pe versuri de Vasile Alecsandri. Acelaşi Alecsandri care a scris şi versurile Imnului Naţional (Trăiască Regele!). Ambele interzise strict de regimul comunist.

De altfel, chiar şi Hora Unirii au interzis-o pentru un deceniu (iar la Chişinău a fost din nou interzisă la începutul secolului 21!); pe urmă au descoperit că sunt patrioţi şi au reintrodus-o, nu înainte de a a face totuşi trei modificări: „sfântul soare” a devenit „mândrul soare”, „armonie” a devenit „omenie”, iar în loc de „piară duşmănia-n ţară”  au pus  „piară duşmanii din ţară”.

Aşa că nu avea cum să treacă „Și noi liberi ne făcurăm/ Într-o zi de 10 Mai.”

Zece mai – aici  (de la minutul 1:48)

4. Imn către Patrie și Tron 

https://www.youtube.com/watch?v=a0Jmn8xi5VM

Pur şi simplu aruncat în uitare.

5. La arme!, versuri de Şt. O. Iosif (unul dintre acei ardeleni care au crezut toata viata ca soarele răsare de la Bucureşti) pe muzică de Alfonso Castaldi. A fost un cântec foarte popular în Războiul de Reîntregire. Azi e aproape necunoscut, în schimb se cântă până la saturaţie o variantă din Treceţi batalioane române Carpaţii, prelucrată în cenaclul Flacăra în anii „80.

„Adună-ţi, Rege, oştile şi du-le
La biruinţă-aşa cum le-ai mai dus!”

Cântecul care a mers cu drapelele de luptă care s-au întors victorioase din Marele Război – aici

Numărătoarea inversă continuă până la 10 Mai.
Anunțuri

Un gând despre “Numărătoare inversă: 5…

  1. Pingback: Imn către Patrie și Tron | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s