Numărătoare inversă: 9…

… propoziţii false sau adevărate despre 9 mai

1. „Parlamentul a proclamat independenţa României pe 9 mai 1877”

Adevărat sau fals? Fals.Parlamentul nu proclamă, ci adoptă legi, moţiuni sau rezoluţii (conform Constituţiei de la 1866)

2. „Ambele Camere ale Parlamentului au adoptat, în seara zilei de 9 mai, rezoluţii care constatau ruperea legăturilor cu Imperiul Otoman şi «independenţa absolută» a României”

Adevărat sau fals? Adevărat.

3. „Rezoluţia de la 9 mai a fost o Declaraţie de Independenţă”

Adevărat sau fals? Fals. A fost o rezoluţie ordinară adoptată ca urmare a unei interpelări parlamentare şi a răspunsului guvernului, formulat de ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu. Ea a fost ulterior (a doua zi, pe 10 Mai) desemnată ca fiind un act solemn chiar de către Domnitorul Carol în cuvântul său în faţa reprezentanţilor naţiunii :„În ziua de 9 mai aţi proclamat independenţa completă a României”. Pe scurt, Parlamentul nu şi-a arogat dreptul de a-şi intitula rezoluţia de la 9 mai proclamaţie, dar Domnitorul a numit-o astfel pentru a arăta că el va respecta întocmai Voinţa Naţională.

4. „Rezoluţiile Parlamentului nu aveau nevoie de semnătura Domnitorului, aşadar şi cea din 9 mai nu avea nevoie de aprobarea din 10 Mai”

Adevărat sau fals? Adevărat.

5. „Deci actul de la 9 mai a intrat în vigoare imediat, fără alte formalităţi”

Adevărat sau fals? Fals. A intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Adică pe 14 mai 1877.

6. „Kogălniceanu a spus, în răspunsul său din 9 mai la interpelarea deputatului N. Fleva că suntem [deja] independenţi „

Adevărat sau fals? Adevărat.În starea de răsbel, cu legăturile rupte ce suntem? Suntem independenţi; suntem o naţiune de sine stătătoare […] Aşadar, domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”. Declaraţia e, dacă ne uităm mai bine, o constatare a stării de fapt: România declarase război Imperiului Otoman la 29 aprilie. Rezoluţia adoptată de Cameră e şi mai clară în această privinţă: „Camera, mulţumită de explicările guvernului asupra urmărilor ce a dat votul ei din 29 aprilie curent, ia act că răsbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”

7. „Prin rezoluţia se la 9 mai a fost declarată Independenţa de Stat a României”

Adevărat sau fals? Fals. Aţi citit mai sus textul rezoluţiei, în care sintagma „independenţă de stat” nu apare, pentru că nu putea să apară decât într-o lege. De altfel, încadrarea corectă a actului apare tot în discursul de a doua zi al Domnitorului: Principele exprimă speranţa că Europa va vedea în evenimentul sărbătorit astăzi realizarea vechii dorinţi a românilor şi un pas făcut înainte pentru asigurarea şi întărirea ideii de Stat la Dunărea de Jos.

 8. „În ziua de 9 mai 1877, Senatul a votat legea pentru instituirea Ordinului Steaua României, primul act de suveranitate al statului român”

Adevărat sau fals? Adevărat. Numai că legea a fost votată şi de Camera Deputaţilor la 10 mai şi promulgată de Domnitor în aceeaşi zi. De altfel, chiar şi astăzi, sub republică, Ziua Ordinului Steaua României este 10 Mai.

9. „9 mai a fost sarbătorită ca zi a independenţei şi în perioada interbelică” (aşa a spus un deputat în cadrul dezbaterii de anul acesta privind declararea zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională)

Adevărat sau fals? Fals. Timp de 69 de ani (1879 – 1947), Ziua Independenţei a fost sărbătorită la 10 Mai, ca parte a Zilei Naţionale.

Apoi, în primii 38 de ani ai republicii, independenţa nu a fost sărbătorită oficial. Pe 9 mai era sărbătorită Ziua Victoriei (armatei sovietice în al doilea război mondial). Din 1975 până în 1989 Ziua Independenţei a fost sărbătorită oficial împreună cu Ziua Victoriei (fără a fi însă zi nelucrătoare). După 1990, Ziua Independenţei nu a mai fost sărbătorită oficial.

Dacă mă întrebaţi pe mine, sărbătorirea Independenţei pe 9 şi pe 10 mai (care să fie ambele nelucrătoare, cu renunţarea la 1 mai ca sărbătoare legală) ar fi o idee minunată, însă înlocuirea zilei de 10 Mai cu ziua de 9 mai ar fi o dovadă de vasalitate faţă de un imperiu care nici măcar nu mai există – imperiul sovietic.

Numărătoarea inversă continuă până la 10 Mai.

Reclame

5 gânduri despre “Numărătoare inversă: 9…

 1. Este vorba despre Motiune.
  Proclamatie este un termen recent. Însa toate discursurile parlamentare ale timpului folosesc aceasta sintagme „proclamarea independentei”.

  Regele Carol I, în mesajul sau catre Senat din 15 iunie 1877 (închiderea sesiunii) spune, citez:
  „..D-vóstra, în diua de 9 Maiu, ati proclamat independenta complecta a României. Nu v’ati oprit în simpla rostire a acestui mare vot national; D-vóstra ati dat guvernului Meu tóte midlócele pentru ca însusi, cu arma în mâna, sa póta lucra ca acel vot sa devina o realitate…”.

  Daca si regele o zice, cu gura lui, la cea mai înalta instanta democratica a tarii, ce mai vreti?

  Cu 6 saptâmâni mai devreme, pe 10 mai, acelasi rege Carol I pe atunci doar print, ar fi spus, iarasi citez: ca nu se poate opune hotarârilor natiunii si ca spera ca si puterile garante vor sustine independenta. Sursa e ministerul de externe austriac (Aktenstücke aus den Correspondenzen des K. und K. Gemeinsamen Ministeriums des Äussern über Orientalische Angelegenheiten vom 7 April 1877 bis 3 November 1878; telegramele 42 si 45.).

  • Pai vedeti ca ajungeti la vorba mea – ca primul care a folosit verbul „a proclama” a fost domnitorul? Si prima data nu pe 15 iunie, ci … pe 10 Mai 1877. In acte insa, motiunea a ramas motiune, si nimeni nu i-a zis vreodata proclamatie.
   Oricum ar fi, nu puteti ocoli 10 Mai. Daca vreti sa adaugati si 9 mai, e foarte bine, dar fara 10 Mai nu se poate, ca va bate obrazul Kogalniceanu insusi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s