Martie – Luna Regatului României (31)

31 martie 1877- Domnitorul Carol I mobilizează armata, războiul ruso-turc fiind iminent.

125 000 de oameni au răspuns chemării la arme. Ţara avea o populaţie de 4,5 milioane de locuitori. Câţi credeţi că ar putea mobiliza azi România (la o populaţie de 20 de milioane), când războiul bate din nou la uşă? Teoretic, 194 000. Practic, mai puţin de 120 000. Dintre care mai puţin de 90 000 instruiţi corespunzător.

31 mar

Patru zile mai târziu (4 aprilie 1877) se semnează la Livadia convenţia militară cu Imperiul Rus, care permite tranzitarea teritoriului românesc de către armata rusă. Peste încă o săptămână primele trupe ruse se îndreaptă spre Dunăre.

Iniţial ruşii fuseseră foarte fermi în a respinge orice ofertă de colaborare în luptă cu armata română. Apoi… a fost neaşteptata rezistenţă otomană la Plevna. Şi atunci ruşii nu numai că solicită ajutor, dar îi oferă Domnitorului Carol comanda grupului de armate de la Plevna.

Şi Domnitorul şi armata se achită strălucit (şi cu mari sacrificii) de greaua misiune ce le fusese încredinţată. Într-un deceniu, Carol I reuşise să formeze o armată bine instruită, bine organizată şi relativ bine înzestrată (iar serviciul medical al armatei este unul dintre cele mai bune din Europa).

Aşa a început drumul spre Regatul României. Cu 125 000 de ostaşi mobilizaţi în martie 1877. Motivaţi, instruiţi şi bine conduşi.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s