Martie – Luna Regatului României (29)

29 martie 1880 – Josef Jooris îşi prezintă scrisorile de acreditare pe lângă principele Carol I al României, în calitate de ministru rezident al Regatului Belgiei Bucureşti.

Belgia a fost a patra ţară europeană care şi-a trimis un reprezentant diplomatic cu rang de ministru la Bucureşti. Primele trei au fost, în aceeaşi lună martie 1880, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Belgia este însă prima care îi recunoaşte lui Carol I apelativul de „Alteţă Regală”, care îi fusese acordat la 9 septembrie 1878 de Parlamentul României.

29mar1880E de notat o întorsătură interesantă a istoriei: Filip de Flandra, cel căruia i se propusese în 1866 tronul României, se căsătorise în 1867 cu Maria de Hohenzollern, sora Domnitorului Carol al României, iar doi ani mai târziu devenea moştenitorul coroanei belgiene (Regele Albert I al Belgiei, fiul contelui de Flandra, era, aşadar, văr primar cu Ferdinand I al României).

Dar nu mă pot abţine sa evoc, în acest context, marea „realizare” diplomatică a republicii minciunii la aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-germane.

Harta greşită (Franţa în loc de Germania) de pe coperta broşurii publicate cu această ocazie e cea mai mică dintre prostiile „diplomaţilor” republicii minciunii. În interiorul broşurii e jale – cinci poze cu Ceauşescu şi niciuna cu Regele Carol I, cel sub a cărui domnie s-au stabilit relaţiile diplomatice cu Germania.

Un articol mai amplu pe această temă a publicat Horaţiu Buzatu – aici.

Problema nu e însă numai una conjuncturală – cum că nişte funcţionari neatenţi au „omis” sau distorsionat informaţii. Uitaţi-vă pe siturile ambasadelor României şi veţi vedea că regii României sunt omişi sistematic din prezentările istorice, iar „realizările diplomatice” din perioada ceauşistă sunt la loc de cinste.

În Franţa, de exemplu, e menţionat Kogălniceanu ca prim ambasador al României la Paris, fără a fi pomenit Regele Carol I, cel care l-a numit! În Marea Britanie, lucrurile sunt şi mai simple: relatiile s-au stabilit în 1880, s-au rupt în 1941, s-au reluat în 1946, iar apoi sărim direct în 1963, ca şi cum nici Regatul României, nici Regele Ferdinand, nici măcar Regina Maria nu ar fi existat în relaţiile româno-britanice!

Iar prezentarea istoricului relaţiilor româno-belgiene devine pur şi simplu ininteligibilă prin „omiterea” regilor României. Dar asta e diplomaţia republicii minciunii, cere sacrificii! Inclusiv sacrificiul logicii şi torturarea extremă a gramaticii. Pe lângă astea, erorile geografice sunt bagatele.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

 

Reclame

Un gând despre “Martie – Luna Regatului României (29)

  1. Republicanii n-au respectat Constitutia ci „solutiile politice” ale agentilor rusiei (PCR) si urmasilor lor;coruptia domina comportamentul acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s