Martie – Luna Regatului României (15)

15 martie 1915, Bucureşti – Primă audiţie a Simfoniei a II-a de George Enescu

15mar 15Regina Elisabeta l-a sprijinit şi l-a admirat, Enescu i-a dedicat Poema Română şi a considerat-o o a doua mamă. De altfel, regina îl numea adesea în scrisori „fiul meu spiritual”. Decenii mai târziu, Enescu scria cu veneraţie:

„Carmen Sylva avea ceva genial într-însa. A fost o sfântă binefăcătoare. Dispreţuia pompa şi tot ce era practic şi interesat…”

Enescu avea apartamentul lui la Peleş şi l-a folosit adesea pentru a compune – tot Carmen Sylva a fost prima care a crezut că Enescu va fi un mare compozitor şi l-a încurajat pe acest drum.

Enescu apare pe bancnotele republicii. Sigur că e un simbol naţional al României. Dar credeţi că ar accepta să fie reprezentat alături de vulturul fără coroană? El care a refuzat paşaportul cu simbolurile republicii comuniste, în 1951?

Iar această republică a minciunii ar face bine să îşi amintească de faptul că Enescu a înfiinţat, din banii săi, Concursul George Enescu, în martie 1913! Să nu mai numere ediţiile începând din 1958, când Festivalul Enescu a fost înfiinţat chiar de cei care îl deposedaseră pe Enescu de tot ce câştigase în România! Ca să nu mai vorbim că orga Ateneului a fost cumpărată, în 1939, dintr-un fond deschis în 1914 de Enescu cu o donaţie iniţială de 30 000 de lei şi apoi alimentat de multe ori din concerte date de acelaşi Enescu.

George Enescu e un simbol al unei Românii adevărate. A existat o aşa Românie.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s