Martie – Luna Regatului României (10)

10 martie 1920 – Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăşte să pomenească în fiecare an eroii căzuţi pe câmpurile de luptă la Sărbătoarea Înălţării Domnului.

Ziua Eroilor devine sărbătoare naţională, civilă şi religioasă. Va fi interzisă în 1948, odată cu instaurarea republicii sovietice. A fost reinstituită ca sărbătoare naţională abia în 2001, adică republica postdecembristă s-a mai luptat vreme de un deceniu cu simbolurile care aminteau de Regatul României, cel pus sub scutul pe care scrie „Nihil sine Deo”

10 mar 20

Pentru cei care au o problemă cu fuziunea unei sărbători religioase cu una civilă, să reamintim două versuri din actualul imn naţional:

„Preoţi, cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasânt”

Pentru libertate au luptat bunicii si străbunicii noştri. Pentru libertate, cu credinţă, nădejde şi iubire.

Iar Regatul României a fost un spaţiu al libertăţii. Constituţiile din 1866 si 1923 dădeau garanţii mai eficace ale libertăţilor cetăţeneşti decât constituţia actuală.

Ieri am pomenit doi oameni de ştiinţă iluştri – Antipa şi Racoviţă. Ambii darwinişti. Ambii, asemenea lui Darwin însuşi, au trăit în pace cu biserica. (Remember: Darwin a fost înmormântat, cu onoruri naţionale şi slujbă religioasă, la Westminster Abbey).

Ştiinţa şi religia se împăcau bine în Regatul României. Iar Regii României au fost şi apărători ai credinţei şi susţinători ai ştiinţei. De pildă, Regele Carol I a ctitorit, probabil, mai multe biserici decât Ştefan cel Mare, dar a fost, de asemenea, un mare protector şi finanţator al artelor, ştiinţelor şi educaţiei.

Celor care manevrează meschin conştiinţele, repetând cu obstinaţie că sunt prea puţine şcoli şi prea multe biserici, le propun să reflecteze puţin la faptul că în Regatul României şcolile bune nu se făceau doar cu bani, ci şi cu caractere şi principii sprijinite pe o credinţă fermă.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s