Martie – Luna Regatului României (9)

9 martie 1944 – Moare Grigore Antipa.

Grigore Antipa s-a născut în 1867, anul în care este adoptat leul ca monedă naţională. E, desigur, o coincidenţă, dar o menţionez pentru că Antipa apare pe una dintre bancnotele republicii postdecembriste (emisiunea 1992).

antipaAm arătat într-un articol anterior (aici) că toate personalităţile reprezentate pe bancnotele actuale au avut legături strânse cu unul sau mai mulţi suverani ai României. Nici Grigore Antipa nu face excepţie, ba chiar este cel mai elocvent exemplu: a fost sprijinit şi apreciat de toţi cei patru regi ai României!

Regele Carol I îl primeşte în audienţă la scurt timp după ce află că şi-a luat doctoratul summa cum laude, la Jena. Regele Carol era un „vânător de talente”. Audienţa trebuia să dureze o jumătate de oră, dae s-a prelungit la două ore, iar apoi regele Carol I l-a reţinut pe Antipa la dineul cu toţi miniştrii săi cărora le-a spus: ”Ce va cere acest om să-l sprijiniţi!”

I s-a pus la dispoziţie crucişătorul Elisabeta, cu ajutorul căruia Antipa a făcut cercetări oceanografice de-a lungul Mării Negre în 1894, cercetări care sunt încă de referinţă în domeniu.

A fost numit director al Pescăriilor Statului, calitate în care a propus măsuri de îmbunătăţire a fondului piscicol, dar şi de îmbunătăţire a vieţii pescarilor din Delta Dunării.

A fost, timp de 51 de ani directorul Muzeului de Istorie Naturală. Actualul local al Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” (numele i-a dost dat încă din timpul vieţii savantului, în 1933, de către regele Carol II) a fost construit după specificaţiile savantului, cu sprijinul Regelui Carol, pe un proiect al arhitectului Grigore Cerchez.

Regele Ferdinand a continuat să sprijine atât activităţile ştiinţifice – prin înfiinţarea a două centre de cercetări oceanografice, la Caliacra (azi în Bulgaria) şi la Agigea (azi dispărut) – , cât şi reformele din domeniul pescuitului.

În timpul regelui Ferdinand, este solicitat să revină în România Mare Emil Racoviţă, fost coleg de clasă cu Antipa. Racoviţă va fi sprijinit pentru a crea la Cluj primul institut de biospeologie din lume.

Dar nu doar sprijinul material a contat – în fond, Racoviţă conducea deja un institut de cercetări oceanografice la Banluys-sur-Mer (superb loc, cel mai însorit din Europa!). Era vorba şi de deschiderea culturală extraordinară a acelei Românii interbelice şi de respectul regilor României pentru cărturari.

Regatul României era un loc propice pentru a face ştiinţă.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s