Martie – Luna Regatului României (7)

7 martie 1914 – Wilhelm de Wied este ales Rege al Albaniei.

Coroana îi este prezentată, la Potsdam, de către o delegaţie a albanezilor din România. Nu întâmplător. Regatul României avusese un rol important în recunoaşterea internaţională a noului stat albanez, iar prinţul Wilhelm de Wied era nepotul de frate al Reginei Elisabeta a României.

7mar 07

E interesant şi că soţia prinţului Wilhelm, Sofia, era coborâtoare dintr-o veche familie aromână din Albania, care a dat mai mulţi domni Moldovei şi Ţării Româneşti, familia Ghica.

Prinţul Wilhelm de Wied nu a domnit efectiv decât 6 luni. La izbucnirea războiului mondial a fost nevoit să părăsească Albania, iar după război puterile învingătoare nu au mai permis revenirea pe tronul Albaniei a unui principe german. A trăit în România în ultimele două decenii de viaţă. A murit la Predeal şi a fost înmormântat la Biserica Luterană din Bucureşti.

Dar în martie 1914 nimeni nu bănuia ce ani negri urmau pentru Europa. Iar influenţa Regatului României în Balcani era la apogeu. La Bucureşti se oficia un Te Deum pentru noul rege al Albaniei, iar albanezii îi trimiteau telegrame de mulţumire Regelui Carol I al României.

Iar la Tirana, noul rege (Mbret Skanderbeg II), era întîmpinat în acordurile imnului national albanez, Pe-al nostru steag e scris unire, pe muzică de … Ciprian Porumbescu.

https://www.youtube.com/watch?v=XKNG_HxrXfQ

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s