Martie – Luna Regatului României (4)

Pe 4 martie 1907 au loc ciocniri sângeroase la Botoşani între ţăranii răsculaţi şi armată. Era începutul unui episod tragic din istoria României.

Răscoala de la 1907 a fost folosită ca mijloc de propagandă de către regimul comunist pentru a ilustra înapoierea „statului burghezo-moşieresc”.

Trec peste manipulările grosolane referitoare la numărul victimelor şi mă opresc asupra unui titlu mult invocat de propaganda comunistă: 1907 din primăvară până’n toamnă.

4 mar 07

E vorba de un articol de Caragiale, publicat initial într-un ziar german, chiar în timpul evenimentelor, şi republicat în română, câteva luni mai târziu, cu adăugirile autorului, în revista Convorbiri literare. Titlul ne era repetat până la saturaţie la orele de istorie, română sau învăţământ politic, dar de citit articolul nu aveai de unde să-l citeşti. Şi nu era dat nici măcar un citat, fie şi trunchiat, din acest articol.

Azi ştiu şi de ce. În articolul lui Caragiale este, într-adevăr, ironizată dur întreaga clasă politică şi este demascat sistemul de arendare a moşiilor, dar apar şi multe idei „neconvenabile”:

  • Singurele moşii care nu sunt date în arendă sunt Domeniile Coroanei.
  • Regele încearcă să limiteze abuzurile clasei politice
  • Ţăranii îşi pun speranţa în Rege pentru a primi „pământ şi omenie” („Acolo, sub lumina candelei, stă atîrnat între sfintele icoane manifestul regal așteptînd”)

Regele Carol a îndemnat, într-adevăr, partidele politice să se pună de acord asupra unei noi legi agrare. S-a ajuns la un acord abia în 1914, dar începerea războiului a întrerupt proiectul adoptării unei noi Constituţii. În timpul Marelui Război, Regele Ferdinand a promis pământ ţăranilor şi s-a ţinut de cuvânt.

Dar mai e ceva cu totul remarcabil: niciunul dintre satele de pe Domeniile Coroanei nu s-a răsculat în 1907. Pentru simplul motiv că, sub administrarea unui om priceput şi integru, aceste moşii deveniseră nu numai un model de eficienţă economică, ci şi un mare proiect reuşit de combatere a sărăciei şi de ridicare culturală a satelor. Ioan Kalinderu, numit administrator al Domeniilor Coroanei de către Regele Carol I, a combinat administrarea chibzuită cu investiţia constantă în educaţia şi sănătatea ţăranilor. O bună parte din venituri erau investite în şcoli, biserici, dispensare, biblioteci săteşti.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Reclame

Un gând despre “Martie – Luna Regatului României (4)

  1. Reblogged this on tudorvisanmiu and commented:
    Cum începe «1907 din primăvară până’n toamnă»: „Europa era deprinsă de atîția ani să știe că tînărul Regat Romîn e cel mai solid element de civilizație între Statele balcanice, iubitor de pace și bună înțelegere, atît în relațiile claselor sale sociale, cît și în relațiile internaționale, – un Stat de ordine par excellence. Anul trecut, și-a serbat acest tînăr Regat patruzeci de ani de domnie pacinică și glorioasă a înțeleptului său suveran; ca o încoronare a operei de progres săvîrșit în acest timp, el a făcut o frumoasă expoziție jubiliară, care a repurtat atîta succes față de representanții Europei civilizate. A fost un adevărat triumf al muncii și al păcii; Regele a avut de ce să fie mîndru și fericit.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s