Martie – Luna Regatului României (3)

În 1885 a avut loc un război între Serbia şi Bulgaria. Serbia a fost instigată de Austro-Ungaria şi Rusia să atace Bulgaria. Austro-Ungaria vedea cu ochi răi recent realizata unire a Bulgariei cu Rumelia de Est – o Bulgarie Mare era văzută de Viena ca o întărire a poziţiei Rusiei în Balcani. Rusia, pe de altă parte, voia să îl înlăture de la putere pe Principele Alexandru al Bulgariei, care începuse să ducă o politică independentă faţă de Rusia, iar popularitatea sa în Bulgaria crescuse foarte mult după reuşita anexării Rumeliei.

Oarecum surprinzător în acest context, Bulgaria a câştigat destul de clar războiul. Mai greu era însă să obţină o pace pe măsură, având în vedere izolarea internaţională.

85Regatul României a menţinut o neutralitate strictă în acest conflict, a acordat ajutoare umanitare ambelor părţi, iar Regele Carol era foarte popular în Bulgaria, ca eliberator (să nu uităm că din oţelul tunurilor de la Plevna a fost turnată Coroana României).

Aşa că Bucureştiul a fost ales ca loc al tratativelor de pace, prin decizia unanimă a Marilor Puteri şi cu acordul deplin al părţilor beligerante.

La 3 martie 1886 se semnează pacea, la Bucureşti. Regatul României îşi câştigase respectul Europei ca factor de echilibru în Balcani.

A fost odată ca niciodată… Regatul României! Şi va mai fi, dacă veţi pofti!

Reclame

2 gânduri despre “Martie – Luna Regatului României (3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s