Întrebări despre Transilvania (6)

Răspunsul la întrebarea 5 era:

Bucureşti

Pecs era al patrulea, Cluj al cincilea, iar Poszony (Bratislava), fosta capitală a Ungariei (până în 1872!), adăpostea mai puţini maghiari decât Bucureştiul!

Ce am vrut să spun prin această întrebare? Că Regatul României era, la 1910, o ţară de imigraţie. Iar în raport cu Transilvania această caracteristică este şi mai evidentă. Bucureştiul era pământul făgăduinţei nu numai pentru mulţi români transilvăneni, dar şi pentru secui. Se poate demonstra că în 1910 erau mult mai mulţi secui la Bucureşti decât la Budapesta. Economic, România din timpul primului boom petrolier, în primul deceniu al secolului XX, avea o rată de dezvoltare superioară Transilvaniei, iar sud-estul Ardelului orbita deja economic în jurul Bucureştiului.

Întrebarea 6:

La 1910, peste 1 milion de români din Vechiul Regat aveau drept de vot (la o populatie de circa 7 milioane de locuitori). Câţi români din Transilvania aveau drept de vot pentru Parlamentul de la Budapesta, în aceeaşi perioadă (din cei aproape 3 milioane de români transilvăneni)?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s