Întrebări despre Transilvania (3)

Răspunsul la întrebarea 2 era:

Toţi cei patru mari români menţionaţi sunt aromâni

Asadar, cultura română în Transilvania a avut o puternică rădăcină sud-dunăreană. Victor Babeş, Traian Lalescu, Aurel Vlaicu – ei şi mulţi alţii – au fost bursieri ai Fundaţiei Gojdu; Andrei Şaguna, Mitropolit al Transilvaniei, aromân, a fost principalul fondator al ASTRA; Octavian Goga şi Şt. O. Iosif, ambii cu origini aromâne, amândoi cu credinţa că soarele românilor răsare la Bucureşti, fac să se nască o poetică transilvană în limba română.

Dacă veţi spune că sunt doar accidente, o să merg puţin înapoi în istorie şi o să vă provoc să admiteţi că ortodoxia transilvană a fost reînviată în secolul XVIII de călugărul sârb Sofronie (un balcanic!), iar prima comunitate greco-catolică din Europa (1667) a fost cea a aromânilor stabiliţi în Sătmar (venind tot din Balcani!), care mai apoi au popularizat ideea în toată Transilvania (iar în Maramureş formula de unire greco-catolică a avut un succes timpuriu şi durabil). Cele două biserici naţionale româneşti din Transilvania datorează mult unor balcanici. 

Întrebarea 3:

E bine să reamintesc: la 30 aprilie 1919, armata română se afla în război. La 5 luni după 1 decembrie 1918, Unirea Transilvaniei cu România nu era încă un fapt împlinit. Mai trebuia să moară câteva mii de soldaţi români în lupta cu Republica Sovietică Maghiară. Armata română a trebuit să ajungă până la Budapesta pentru ca nimeni să nu mai conteste ceea ce declaraseră că doresc românii adunaţi la Alba-Iulia în 1918. Aşa că fără armata de ţărani a Regelui Ferdinand, dragi prieteni ardeleni, aţi fi experimentat binefacerile comunismului încă din 1919.

https://hungarynews.files.wordpress.com/2014/05/c3a9jen_a_proletc3a1r_diktatc3bara.jpg?w=700

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s