E Putin mai bogat decât ultimul Ţar al Rusiei?

Oficial, răspunsul este „Nu ştim”. Pentru că războiul mondial şi revoluţia bolşevică au făcut dificilă evaluarea averii personale a ţarului Nicolae al II-lea, iar în noua Rusie postcomunistă nimeni nu vrea să se întrebe măcar ce avere are noul ţar, Vladimir Putin.

Şi totuşi…

Pe lista de conturi blocate de către UE şi SUA sunt miniştri şi magnaţi ruşi ale căror averi se scriu cu cel puţin 10 cifre (miliardari, în euro, lire sau dolari!). Ar fi de conceput ca Putin să nu îşi fi luat partea leului? Să fie el mai sărac decât aghiotanţii lui?

În aceste condiţii cifra dată ce un reporter CNN – 200 de miliarde de dolari – poate că e exagerată, poate că nu. Dar e greu de presupus că poate fi mult mai mică de 100 de miliarde. În acest caz, Putin este cel mai bogat om al planetei.

S-ar putea ca şi ţarul Nicolae al II-lea să fi fost cel mai bogat om al timpului său, dar nu sunt mari şanse să fi dispus de o avere mai mare decât ţarul Putin. Şi e un capitol la care comparaţia îl zdrobeşte pe Nicolae al II-lea: familia imperială rusă a strâns bogăţiile în 300 de ani, Putin n-a avut nevoie decât de mai puţin de 20.

Dar hai să facem comparaţia cu regina actuală a Marii Britanii. Putin – locul 1 în lume, cu multe zeci de miliarde de dolari, Regina Elisabeta – locul 214 (!) în Marea Britanie (!), cu mai puţin de jumătate de miliard. Iar regina Marii Britanii este cel mai bogat dintre monarhii europeni.

Cam atât pentru azi despre binefacerile unei republici prezidenţiale şi despre ce ar mai avea de învăţat  monarhiile „decadente”, în materie de lux şi corupţie, de la republicile tinere, viguroase şi, desigur, „progresiste”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s