Ziua care a salvat domnia lui Cuza

La 11/23 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost forţat să abdice. Aş spune că spre binele lui şi al ţării.

Primii 5 ani de domnie au fost impresionanţi, bogaţi în paşi uriaşi înainte. Dar după ce a dizolvat Parlamentul şi a fost înconjurat de o camarilă interesată, au devenit din ce în ce mai evidente slăbiciunile sale: pentru femei, pentru jocul de cărţi şi o tendinţă de a trăi peste mijloacele sale.

Nu reforma agrară a catalizat coaliţia împotriva lui; altminteri, nici măcar conservatorii nu au încercat, atunci când au preluat puterea, să anuleze efectele legii (de fapt, nu a existat nicio opoziţie serioasă la aplicarea ei – la un an de la promulgare, pământul fusese deja împărţit).

Cum ar fi arătat domnia lui Cuza dacă ar fi durat până în 1873 (anul morţii sale)? Nu ştim.

Dar nu cumva, în 1873, la moartea unui domnitor fără niciun sprijin extern (Napoleon III fusese înlăturat în 1870), ţara ar fi fost anexată uşor de Rusia, sau împărţită cu Austria după planuri care existau încă la Petersburg în şi 1878?

Nu cumva ar fi fost prea târziu pentru un prinţ străin?

cc

Nu cumva ar fi fost deja ros de corupţie noul stat?

Nu cumva, doborât de patimile sale, Alexandru Ioan I ar fi devenit, asemenea lui Ludovic al XV-lea, din „cel mult iubit”, „cel neiubit”?

Aşa, graţie „monstruoasei coaliţii” (am scris bine „graţie”, pentru că „monstruoasa” a fost mai degrabă „miraculoasa coaliţie”), a putut să le ureze demn conjuraţilor: „Să dea Dumnezeu să-i fie ţării mai bine fără mine decât i-a fost cu mine. Trăiască România!”

Şi România a trăit.

4 gânduri despre “Ziua care a salvat domnia lui Cuza

 1. Distribuind acest articol, am primit de la dl. Radu Garmacea (Ed. Humanitas) următorul comentariu:
  „Rindurile acelui domn, carora le-ati dat share, sint doar niste insiruiri de ginduri fara legatura cu vreo realitate istorica. Premisa – drobul de sare – de la care pornesc, si anume ce-ar fi fost daca Al. I. Cuza ar fi ramas in scaun pina la 1873, e complet falsa.
  Cuza a devenit domn in baza unui mandat limitat la 7 ani si nu a actionat in vreun fel pentru prelungirea acestuia. Dimpotriva, a lucrat tot timpul pentru aducerea unui domn dintr-o dinastie straina pe tronul Romaniei – v. corespondenta cu Napoleon III etc. Cu putina vreme inainte de lovitura de stat ii trimitea o ultima scrisoare imparatului francez in care ii reamintea urgenta gasirii unui principe pentru Romania.
  Ratiunea meschina pentru care a fost silit sa abdice astfel: Monstruoasa Coalitie a vrut sa-l sileasca sa abdice in conditii umilitoare, iar nu cu demnitate, asa cum ar fi facut-o Cuza oricum in scurt timp (mandatul respectiv de 7 ani se termina, desigur, chiar in 1866).
  Asta daca discutam fapte istorice, iar nu inchipuiri.”
  Dacă doriţi să-i răspundeţi…

  • Da, doresc sa raspund.
   Sigur ca e istorie contrafactuala. am si spus-o limpede – nu stim ce ar fi fost.
   Totusi:
   1. Mandatul de 7 ani se terminase deja de 3 zile (Cuza a intrat oficial in Bucuresti la 8 februarie 1859)
   2. Exprimarea dorintei de a renunta la tron a facut-o, intr-adevar, de mai multe ori, dar de fiecare data fraza incepea cu un „daca” – cel mai bun exemplu e chiar scrisoarea, mentionata de domnul Garmacea, catre Napoleon III
   3. Daca vi se pare ca au fost umilitoare conditiile abdicarii, cum vi se pare faptul ca domnul tarii traia in vazul lumii cu amanta sa, Maria Obrenovici, cu care, de altfel a si plecat in exil? Iar sumele pe care le juca la carti in fiecare seara nu sunt istorie contrafactuala.
   Raman la parerea ca o prelugire fie si cu 2-3 ani a domniei ar fi fost nociva pentru el si pentru tara.
   Cat despre ideea ca ar fi vrut sa abdice in martie 1866, e tot istorie contrafactuala. De unde stim ca era mai hotarat decat in octombrie sau in decembrie 1865? Daca avea intentii serioase ar fi propus o locotenenta, ar fi tatonat curtile europene…
   Pana la urma, toate astea le-a facut, cu succes, tocmai … monstruoasa coalitie.

 2. Pingback: Mulţumiri pentru “monstruoasa coaliţie” | Contra republicii minciunii: Regatul României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s