9 atuuri ale regalitătii române (II)

5. Încrederea românilor

„Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcție socială, culturală și educațională, precum și o respectată instituție regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspirație și de exemplu personal.

Încrederea în Familia Regală a crescut constant, ajungând astăzi să depăşească încrederea în oricare altă instituţie (în trecăt fie spus, in 2014, cota de încredere în Casa Regală era triplă faţă de cea a preşedintelui în funcţie).

Schimbarea nr.5 : Nu mai plăteşti campanii prezidentiale in care se varsa tone de minciuni şi nu mai platesti o armată de consilieri prezidentiali care n-au alta treabă decat să ambaleze minciuni pentru următoarea campanie electorală.

6. Refacerea identităţii naţionale

„Toți acești ani au înrădăcinat România, au țesut identitatea și tradițiile ei destrămate. Astăzi, majoritatea românilor poartă Coroanei afecțiune și respect.

Principesa Margareta a demonstrat deja cum se face asta. La Săvârşin, unde reînvie meşteşuguri şi tradiţii. La Sinaia unde Peleşul a revenit la viaţă. Peste tot pe unde trece aducându-ne aminte că obişnuiam să fim frumoşi şi buni.

Schimbarea nr.6 : Acolo sus cineva te iubeşte, te respectă şi crede în tine şi  îţi inspiră respect şi afecţiune.

7. Un rege care nu ţine minte răul

„Acum un sfert de secol, am fost opriți pe șoseaua București-Pitești cu mitraliere îndreptate spre convoiul regal. Douăzeci de ani mai târziu, Regele se adresa Parlamentului României, în ședință solemnă.”

Mitralierele nu pot clinti sufletul acestui rege mai la stânga sau mai la drepta faţă de linia datoriei sale aceea de a fi rege al tuturor. Am văzut şi revăzut imaginile din 1990. Mă aşteptam ca Regele Mihai să fie calm şi aşa a fost. Dar am observat acelaşi curaj lucid şi în ochii Principesei. Este fiica tatălui său şi va fi o regină mare (dacă ne vom trezi vreodată!)

Schimbarea nr.7: Această regină va fi un conducător curajos, dar şi lucid, şi nu va urmări mici răzbunări personale, ci marele proiect national, care pentru regii adevăraţi e partea esenţială a proiectului lor de viată

8. Simbol al României adevarate

„În această seară, la Ateneul Român, sutele de personalități prezente reprezintă simbolic și instituțional întreaga națiune. Acesta este cel mai frumos cadou pentru ultimul sfert de veac românesc.”

Familia Regală a devenit în România centrul simbolic al naţiunii, în măsura în care naţiunea română mai există.

Schimbarea nr.8: Un simbol nu poate fi ales prin vot, iar când ai norocul să ai în viaţă un rege din cartea de istorie, un asemenea simbol e nepreţuit

9. Credinţa

„Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Nu e vorba doar de acceptarea formală a unui crez. Când pronunţă aceste cuvinte Regele Mihai sau Principesa Margareta, cât de sceptic ai fi, nu se poate să nu simţi că oamenii ăştia chiar trăiesc credinţa lor că România are un rost şi că rostul lor e România.

Schimbarea nr.9: În loc de un preşedinte care să-şi dea cu părerea despre câte-n lună şi-n stele pentru a-şi dovedi „competenţa”, prefer o regină care vrea doar să îşi trăiască rostul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s