Fata brutarului şi Carmen Sylva

„Carmen Sylva a fost o regină. Când tatăl meu era foarte tânăr a fost trimis de cei bătrâni la război. Când a venit acasă din primul măcel mondial, mama lui murise. El îmi povestea uneori despre mama lui, care era fiica unui brutar din Kemberg. Ei îi plăcea să citească cărți de Carmen Sylva. Cuvinte șoptite, patru volume. Scrisorile unei regine singuratice. Numele ei oficial era Elizabeth de România, născută Prințesă de Wied. Nu se poate spune, totuşi, că nu a fost persoana potrivită pentru a da numele unei străzi într-un clasic cartier muncitoresc. Tocmai v-am dat exemplul bunicii mele.792cf-regina_elisabeta_a_romaniei

Astăzi, probabil, nimeni nu mai citește în PrenzlBerg poemele sentimentale și romanele reginei Carmen Sylva. Dar oare îl citesc mai mulţi pe Erich Weinert, cel după care a fost redenumită această lungă şi cunoscută stradă berlineză începând cu 1954?”

(Diether Huhn – Spaziergänge in Berlin)

Între 1904 şi 1954 o stradă din Berlin a purtat numele poetei Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României. Azi se numeşte Erich Weinert Strasse, după numele unui poet comunist, favorit al regimului din fosta Republică Democrată Germană (acel stat care a ridicat Zidul Berlinului în 1961).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s