Mihai Eminescu – prima poezie publicată în Germania

Prima traducere din Eminescu a fost în limba germană. Traducătoarea este Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva). Nu sunt multe traduceri bune din Eminescu. Aceasta sună bine. Mai e de menţionat că o serie de poezii eminesciene (traduse de Carmen Sylva) au apărut în volum în 1881, în antologia Rumanische Dichtungen, înainte de apariţia lor în volumul publicat de Maiorescu, în 1883, în ţară!

Carmen Sylva. Elisabeth zu Wied. Regina Elisabeta a României

eminesco-ewedi

Melancolie”, prima poezie a lui Mihai Eminescu publicată în Germania, a apărut în revista „Die Gegenwart” în 1878. Poezia a fost tradusă de Elisabeta a României (viitoarea regină a României, consoartă a Regelui Carol I şi scriitoare cunoscută sub pseudonimul Carmen Sylva), care îşi semnază primele traduceri de poezie românească cu anagrama E. Wedi (după numele Elisabeta de Wied).

rumaenischedichtungen-sylva-kremnitz

In 1881 Regina Elisabeta publică împreună cu scriitoarea germană Mite Kremnitz un volum de traduceri de poezie românească sub titlul „Rumänische Dichtungen” (Poezii româneşti), care cuprinde în mare majoritate poezii de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Dimitrie Bolintineanu.

Volumul nu apare întâmplător în anul 1881, anul proclamării Regatului României, Regina Elisabeta dorind să atragă cititorilor de limbă germană atenţia asupra noii ţări apărute pe harta Europei şi să le facă astfel cunoscute literatura şi cultura României.

Silvia I. Zimmermann

***

cspoeta

Silvia Irina Zimmermann: Regina poetă Carmen Sylva.

Vezi articol original 37 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s