Brazilia celebrează de două ori pe an Independenţa…

…România – niciodată!

Brazilia şi-a dobândit independenţa ca monarhie constituţională. A fost monarhie constituţională aproape 7 decenii (1822-1889). De peste 125 de ani este republică. O republică proclamată printr-o lovitură de stat militară şi care şi-a trăit mai mult de jumătate din existenţă sub dictaturi.

Republica a acoperit coroana imperială cu un firmament albastru cu deviza republicană „Ordine şi progres”. A încercat să impună un imn republican, dar nu a reuşit – a trebuit să se mulţumească să ajusteze versurile.

Ironia istoriei face ca ca muzica să fi fost compusă chiar de primul Împărat al Braziliei, Dom Pedro I! Cel care, somat de Parlamentul de la Lisabona să revină în Portugalia (era moştenitor al coroanei şi fusese numit principe regent al Braziliei; dacă ar fi dat curs acestei cereri de întoarcere în Portugalia, Brazilia ar fi redevenit colonie, după ce fusese, timp de 15 ani, parte autonomă a Regatului Unit al Portugaliei şi Braziliei, condus din Brazilia, unde se retrăsese Curtea, din cauza războaielor napoleoniene).

Pe 9 ianuarie 1822, Dom Pedro, răspunzând unei petiţii semnate de 8000 de cetăţeni a spus:

„Dacă e pentru binele tuturor şi fericirea generală a naţiunii, spuneţi poporului că rămân”

Apoi a convocat Adunarea Constituantă, a organizat armata şi, după ce această armată s-a dovedit o forţă de descurajare suficientă pentru ca navele militare trimise de Portugalia să facă cale-ntoarsă, la 7 septembrie 1822 a proclamat independenţa Braziliei.

Brazilia cântă şi azi imnul compus de Dom Pedro la sărbătorile naţionale (dar şi la meciurile de fotbal). Între aceste sărbători se numără şi cele două zile ale independenţei: 9 ianuarie (Dia do Fico = Ziua Rămânerii) şi 7 septembrie (Dia do Grito = Ziua Strigătului – pe 7 septembrie, Dom Pedro a strigat, în faţa armatei, „Libertate sau moarte!”).

La noi se tace de Ziua Independenţei (10 Mai). Nu cumva să afle poporul că România independentă avea coroană!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s