O Regenţă greşit alcătuită

mfPe 4 ianuarie 1926, Parlamentul României vota legile prin care Principele Mihai al României, nepotul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, devenea Principe Moştenitor în locul tatălui său, care renunţase la drepturile de succesiune în decembrie 1925.

Regele Ferdinand avea doar 60 de ani şi se părea că problema succesiunii nu se va pune aşa de curând, dar a fost numită şi o Regenţă, care să exercite prerogativele regale în cazul în care Mihai ar fi ajuns la tron înainte de majorat.

7d893-mihaiAlcătuirea regenţei a fost mărul discordiei între liberali şi ţărănişti. Liberalii (adică Ionel Brătianu) au vrut o regenţă pe care să o poată influenţa uşor, ţărăniştii s-au revoltat, au boicotat votul, iar unii dintre ei au cerut chiar proclamarea republicii.

Regenţa votată, în unanimitate (fără ţărănişti şi averescani în sală), a fost formată din Principele Nicolae (al doilea fiu al Regelui Ferdinand), Gheorghe Buzdugan (Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie) şi Miron Cristea (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române).

Regina Maria era marea absentă din această Regenţă. Nu au dorit-o nici liberalii, nici ţărăniştii (e de notat că ţărăniştii ar fi avut ocazia să o numească în 1928, când regentul Gheorghe Buzdugan a decedat; Maniu a preferat însă, la fel ca şi Brătianu în 1926, un om fără personalitate, manipulabil).

Cum ar fi arătat o ţară având-o ca prim-regent pe Regina Maria timp de un deceniu nu vom şti niciodată. Dar ştim că în istoria reală politicienii români (chiar şi cei care au avut merite incontestabile în crearea României Mari) au fost adesea mai credincioşi partidelor lor decât ţării.

Doar pentru ţară au trăit regii şi reginele României: Carol şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, Mihai şi mama sa, Elena.

regi3

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s