Sărbătoarea Transilvaniei româneşti

La 27 martie/9 aprilie 1918, Parlamentul (Sfatul Ţării) Republicii Democratice Moldoveneşti (Moldova dintre Prut şi Nistru, numită de ocupanţii ruşi de la 1812 Basarabia) a hotărât, cu majoritate de voturi, unirea condiţionată cu Regatul României.

La 15/28 noiembrie 1918 Congresul General al Bucovinei a votat unirea necondiţionată a acestei provincii cu Regatul României (uzând de dreptul de autodeterminare acordat de Împăratul Austriei, Carol I).

La 18 noiembrie/1 decembrie 1918 românii din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească şi-au declarat dorinţa de unire a lor și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii” cu Regatul României.

Vi se pare că Csikszereda (Miercurea Ciuc) era un „teritoriu locuit de români”? Sau Gyergyószentmiklós (Gheorgheni)? În schimb, unele comune româneşti care au trimis reprezentanţi la Alba Iulia (care au votat pentru Unire) au rămas, până la urmă, în Ungaria, în Cehoslovacia sau în Statul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor.

Regatul României a obţinut prin războiul cu Ungaria şi pacea de la Trianon cea mai mare parte a Transilvaniei (17 comune româneşti din Maramureş au ajuns totuşi în componenţa Cehoslovaciei, azi fiind parte a Ucrainei), două treimi din Banat (fără influenţa Reginei Maria am fi obţinut cel mult jumătate) şi un teritoriu de câteva mii de kilometri pătraţi din fostul Regat al Ungariei (actualele judeţe Bihor şi Satu Mare şi părţi don judeţele Arad, Sălaj şi Maramureş)

Nu Transilvania (ca entitate politică) s-a unit cu România. Regatul României a împlinit dorinţa de autodeterminare a românilor din Transilvania, emancipându-i politic pe teritoriul eliberat de armata română.

Nu Adunarea de la Alba Iulia a oferit Transilvania României, ci invers, Regatul României a oferit Transilvania românilor.

Aşadar 1 Decembrie e o zi mare pentru românii ardeleni: ziua în care s-au unit cu România. Ziua în care au jurat credinţă Regelui României.

Iar ziua naţională a românilor a fost şi a rămas, înainte şi după 1 decembrie 1918, 10 Mai. 10 Mai însemna şi pentru ardeleni „Domn puternic ţării noastre, libertate şi Regat”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s