Un preşedinte sub tutelă?

Domnul Liiceanu are un vot. Cu care a contribuit la victoria domnului Iohannis doar în turul doi (pentru că în turul I a fost dintre cei care au crezut în doamna Macovei). Domnul Pleşu are tot un vot. Domnul Tismăneanu la fel.

Şi totuşi, i-au adresat preşedintelui ales o scrisoare în care îi indică ferm pe cine să nu aleagă drept consilier.

Orice ar fi promis domnul Iohannis şi, cu atât mai mult, orice speranţe şi-ar fi pus votanţii în domnia sa, preşedintele ales este ghidat doar de constituţie şi de propria conştiinţă în alegerile pe care le face.

Orice pretenţie de mandat imperativ din partea unui grup de persoane, orice calităţi intelectuale şi morale ar avea aceste persoane, este incacceptabilă. Pentru că lezează un principiu fundamental: votul meu este egal cu al domnului Liiceanu. Şi atunci, dacă domnul Liiceanu  ar avea drept de veto la decizii, în principiu neîngrădite, ale preşedintelui, eu de ce să nu am acelaşi drept?

Ca să nu mai vorbim despre faptul că speranţele că vom avea vreodată un preşedinte care să fie complet independent de forţele politice care l-au propulsat e vană. Ideea că voturile independente au fost decisive este în mod clar falsă – s-a văzut că în turul II au ajuns candidatii principalelor partide. Logic, domnilor intelectuali, putea câştiga cineva care nu a trecut de primul tur?

Nu există „un altfel de preşedinte”. Mă aştept ca domnul Iohannis să fie mai inteligent (politic) decât cei care ar dori să exercite o tutelă „intelectuală” asupra sa şi să constate, după cel mult un an de la instalare, că doar un rege de meserie ar putea îndeplini datoriile impuse de constituţia actuală preşedintelui.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s