Coroana României pentru Lech Wałęsa

Lech Wałęsa (să pronunţăm, vă rog, Leh Vauensa!) a fost decorat de Regele Mihai cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce.

E semnificativ faptul că este primul purtător al Marii Cruci în afară de membrii Casei Regale a României, după reactivarea Ordinului de către Regele Mihai, în 2011.

Şi cred că nu e întâmplător nici faptul că Lech Wałęsa nu a primit nicio altă înaltă decoraţie românească. Cine ar fi putut să i-o dea? De la cine ar fi fost dispus să o primească (e bine de ştiut că omul din Gdansk, a mai şi refuzat sau a returnat decoraţii!)?

Regele Mihai şi Lech Wałęsa au fost anticomunişti când în Europa era la modă să fii măcar acomodant cu comunismul. Regele Mihai şi Lech Wałęsa au militat pentru extinderea NATO spre est atunci când destui lideri europeni puneau la îndoială utilitatea NATO.

Regele Mihai şi Lech Wałęsa au aşteptat împreună ca „Europa să-şi vină în fire”, adică să revină la valorile libertăţii şi demnităţii umane. Iar în această lungă aşteptare au fost adesea trădaţi sau uitaţi de intelectualii care au dat întâietate ideologiilor în dauna oamenilor. Regele Mihai şi Lech Wałęsa au rămas de partea valorilor întrupate în oameni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s