Ziua Regelui – Ziua Armatei Române

La 25 octombrie 1944 a fost recâştigat pentru România, de către Armata Regală Română, oraşul Carei. Armata a dedicat victoria Regelui Mihai, Capul Oştirii. Regele a răspuns proclamând ziua de 25 octombrie ca  Ziua Armatei Române.

Acestea sunt faptele. Ziua Armatei e inseparabilă de Ziua Regelui. Iar apartenenţa Transilvaniei la România nu ar fi azi un fapt daca acest mare rege, Mihai I al României nu ar fi făcut, lăsat singur de politicieni, dar urmat fără şovăire de armată, actul de la 23 august 1944.

Fără supărare, dar în 1918 nici politicienii de la Bucureşti, nici cei din Transilvania nu au făcut pentru unire cât au făcut Regele Ferdinand şi Regina Maria, Capul şi Inima unei armate pe care au reuşit să o transforme dintr-una învinsă, înghesuită de duşmani într-un sfert de Moldovă, în armata care a ajuns până la Budapesta. Fără această armată, Declaraţia de la Alba Iulia ar fi rămas o simplă hârtie.

Iar Regele Mihai a recuperat această moştenire lăsată de bunicii săi, dar risipită de generatia de politicieni din jurul tatălui său. Transilvania este în România. Pare o propozitie simplă. Şi totuşi… Ştim azi că fără curajul şi luciditatea Regelui Mihai România putea inceta sa existe în 1944.

În august, în Moldova se introducea deja administratia sovietică, în Banat era iminentă ofensiva lui Tito, Maramureşul urma să fie „eliberat” de armata sovietică şi incorporat la Ucraina, Transilvania urma să fie o republică sovietică, iar Gheorghi Dimitrov, lider comunist bulgar influent, făcea demersuri pentru o Federaţie a Dunării de Jos care să includă ambele maluri!

Iar în cazul în care ar fi rămas totuşi ceva – câteva judeţe din Oltenia şi Muntenia – acel ceva nu ar mai fi avut o armată care să conteze, iar Transilvania ar fi fost o pradă de război sovietică, împărţită după capriciile ocupantului.

Azi avem o armată decapitată. Deşi ultimul Mareşal al României este încă în viaţă, Armata nu-i prezintă onorul şi astfel  Ziua Armatei e o celebrare golită de jumătate din substanţă.

Trăiască Regele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s