San Marino: „Spirit liber pentru a decide”

Dacă priviţi cu atenţie fotografia cu care am ilustrat episodul anterior (de la investitura căpitanilor regenţi pentru perioada 1 octombrie 2012 – 1 aprilie 2013), veţi putea citi deasupra capetelor lor deviza ANIMUS  CONSULENDO  LIBER („Spirit liber pentru a decide”).

Asta se cere de la Excelenţele Lor: să gândească liber, în acord cu propria conştiinţă, şi să decidă numai în raport cu exigenţele cele mai înalte ale unui spirit liber.

Libertatea fiecăruia are ca limită doar libertatea celuilalt. Dreptul de veto al celuilalt căpitan-regent e un instrument foarte bun pentru a frâna omeneasca tendinţă de a confunda interesele grupului tău cu interesul general.

Dintr-o perspectivă mai înaltă, doi se conformează mai bine zicerii hristice „Acolo unde sunt doi sau trei în numele meu, acolo sunt şi eu cu ei”. Omul e om deplin doar în relaţie cu alţi oameni.

Din perspectiva reprezentativităţii, sistemul este clar superior oricărei forme de preşedinţie. Iată, ca exemplu, actualul dublet de căpitani regenţi:

  • o femeie şi un bărbat
  • două generaţii diferite (55, respectiv 40 de ani)
  • două (de fapt, trei) partide diferite – ea a fondat Alianţa Populară (formată din liberali şi social-democraţi), el este membru al Partidului Democrat-Creştin Sanmarinez

Faptul că la vârful statului sunt reprezentate întotdeauna şi puterea şi opoziţia e un caz unic între republicile moderne. E, în schimb, o caracteristică a monarhiilor constituţionale: în Marea Britanie, atât Guvernul, cât şi opoziţia sunt „ale Majestăţii sale”.

(va urma)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s