San Marino, republica fără preşedinte

Preşedintele prezidează adică, literalmente, „stă în faţă”.

Republica romană avea doi consuli, aleşi pe un an. Consulii trebuia să vegheze la respectarea legilor republicii şi să se consulte cu Senatul atunci când apăreau probleme; de aici le vine şi numele – ei sunt „cei care cer sfatul [Senatului]”.

San Marino are doi căpitani-regenţi (v-am spus în episodul trecut în numele cui sunt regenţi). Ca o paranteză, şi voievodatele româneşti par să fi păstrat multă vreme formula cu doi voievozi, iar la aromâni formula se păstrează până în Evul Mediu târziu.

1. Cei doi căpitani-regenţi sunt aleşi de Marele Consiliu General (echivalentul Senatului) pentru 6 luni şi nu pot fi realeşi la mai puţin de 3 ani de la precedenta alegere (pot fi aleşi de mai multe ori în cursul vieţii, dar cu această condiţie care face imposibilă o „domnie”).

2. Cei doi căpitani-regenţi sunt aleşi din partide diferite şi au drept de veto reciproc (asupra deciziilor celuilalt).

3. Căpitanii-regenţi nu conduc, ci servesc republica. E adevărat că au imunitate pe parcursul mandatului (vă reamintesc, 6 luni!), dar la încheierea mandatului, timp de 3 zile, orice cetăţean poate depune o plângere în faţa Consiliului celor 12 (autoritatea judiciară supremă) cu privire la activitatea căpitanilor regenţi. Aşadar, căpitanii-regenţi nu sunt aleşi direct de către popor, dar sunt responsabili direct în faţa poporului.

San Marino, o republică fără preşedinte şi care nu a încetat să afirme fundamentele creştine ale statului a rezistat, liberă şi democratică, 1700 de ani.

Nu e nevoie de preşedinţi pentru stabilitatea republicilor. E nevoie de un crez şi de oameni hotărâţi să-şi apere libertatea lor respectând libertatea celorlalţi.

Iar preşedinţii cu putere înseamnă sfârşitul republicilor: aşa a sfârşit Republica Romană, aşa a sfârşit de 2 ori Republica Franceză (care nici zilele acestea nu o duce prea bine), unii zic că aşa sfârşeşte în zilele noastre republica americană (am scris aici despre monarhia americană).

Despre republica română nu comentez pentru că nu am ce: a fost şi este doar o minciună gogonată. Şi a avut preşedinţi pe măsură. (va urma)

 

Reclame

Un gând despre “San Marino, republica fără preşedinte

  1. Pingback: San Marino: “Spirit liber pentru a decide” | Regatul României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s