1914: Doar Regele Carol a fost filoromân

Mulţi spun până în ziua de azi că Regele Carol I s-ar fi dovedit mai mult german decât român atunci când a propus intrarea în război alături de Puterile Centrale.

Acum, după 100 de ani de la acel istoric Consiliu de Coroană in care s-a decis neutralitatea, mie mi se pare că singurul care a văzut clar interesul României a fost Regele Carol.

Dacă România ar fi intrat în război în august 1914 de partea Puterilor Centrale, războiul se termina în câteva luni. Parisul ar fi căzut probabil în septembrie. Pe frontul de est, lucrurile ar fi fost lamurite până la Crăciun. România obtinea Basarabia, dar, mult mai important, e foarte probabil că ar fi fost creat un stat tampon ucrainean care ne-ar fi separat de Rusia.

Si Transilvania? Transilvania ar fi devenit, mai devreme sau mai târziu (dar nu în mai mult de 10-15 ani), un teritoriu autonom al unui imperiu federal, sau chiar un stat independent; dacă Ungaria s-ar fi opus, s-ar fi putut întâmpla ceea ce s-a întâmplat în istoria reală în 1919 – România ar fi intervenit şi ar fi câştigat.

Se invocă imposibilitatea de psihologică de a lupta alături de asupritorii românilor transilvăneni; să înţelegem că era mai uşor să lupţi alături de asupritorii românilor basarabeni? De altfel, bătrânul rege îşi putea aminti foarte clar cum ruşii luasera trei judeţe basarabene ca multumire că îi ajutsem în războiul cu turcii de la 1877 şi cum era cât pe ce să uite să mai plece!

Carol I s-a comportat exemplar ca monarh constituţional: a acceptat opinia unanimă a miniştrilor săi. Dar i-a avertizat că era o decizie pe care poporul român o să o regrete.

La acel Consiliu s-a vorbit în franceză (la propunerea regelui, care a sustinut ca asa ar fi mai potrivit, franceza fiind la acea oră principala limbă diplomatică). Majoritatea participantilor erau francofili; Petre Carp, singurul care a susţinut intrarea în război de partea Puterilor Centrale, a avut o poziţie clar germanofilă. Se pare că singurul filoromân era Carol I.

Reclame

6 gânduri despre “1914: Doar Regele Carol a fost filoromân

  1. Germania a declarat razboi Frantei si Rusiei dupa ce a presupus in mod eronat ca Anglia („stapana marilor”) va ramane neutra si memoriile generalului Ludendorff atesta acest lucru. Probabil ca regele Carol ar fi optat si el pt neutralitatea Ro daca, la momentul desfasurarii consiliului de coroana, ar fi stiut ca Anglia va intra in razboi de partea Frantei si Rusiei.

    • La data consiliului Anglia era deja in razboi. Dar dacă România ar fi intrat în război în august 914, Anglia s-ar fi gandit de 2 ori inainte de a trimite al doilea val al corpului expeditionar sa moara, fara speranta de victorie, in batalia de pe Marna…Parisul ar fi fost ocupat, iar Anglia ar fi avut doar grija coloniilor, lasandu-i pe germani stapani pe continent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s