Dinastii republicane

În Argentina, preşedintele este ales prin vot direct (de către cetăţeni, nu de către parlament) începând din 1995. Ultimele 3 mandate au fost obţinute de familia Kirchner: primul a fost obţinut de Nestor Kirchner, următoarele două de soţia sa, Cristina Fernández de Kirchner.

Cum era argumentul ăla „democratic”, cum că oricine are şanse la preşedinţia republicii?

Oricum, se pare că Vladimir Putin a plăcut-o pe doamna preşedintă; poate că i-a şoptit şi cât de simplu e să găseşti un medved (urs) pentru a fi preşedinte pe viaţa, plimbând ursul când la preşedinţie, când la guvern.

Dar are şi Cristina Fernández de Kirchner modele indigene, argentiniene. Nu a fost Isabel Peron preşedintă după ce fusese vicepreşedinta soţului său, Juan Domingo Peron? De fapt, Juan Domingo Peron, cu 36 de ani mai în vârstă decât Isabel, a apucat să consume doar 9 luni din cel de-al treilea mandat al său.

Isabel era a treia soţie a lui Peron. Mult mai cunoscuta este a doua soţie, Eva (Evita). Ea nu a fost preşedintă de jure. Dar foarte mulţi consideră că primul mandat al lui Peron a fost marcat semnificativ de popularitatea Evitei.

Peronii şi Kirchnerii au condus mai mult de jumătate din perioadele petrecute in democratie de Argentina dupa al doilea război mondial. Curat constituţional!

Şi fiindcă veni vorba de constituţii, cea a Argentinei limitează doar numarul mandatelor succesive, nu si numarul total de mandate. Aşa că mă aştept ca doamna Kirchner să înveţe şi de la Putin şi de la Isabela Peron. Să candideze în 2015 ca vicepreşedinte al unui urs de pluş dispus să se retragă repede după ce a fost ales (asta s-a mai întâmplat, şi nu o dată, în istoria Partidului Justiţialist!).

 

 

2 gânduri despre “Dinastii republicane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s