Monarhia americană

Fondatorii republicii americane au formulat in 1787 o constitutie care a fost influenţată de evolutiile din sistemul politic … britanic.

La 10 ani după ce americanii denunţaseră tirania regelui George al III-lea, parlamentul britanic adopta un act al separatiei puterilor între rege şi parlament care poate fi considerat actul de naştere al primei monarhii parlamentare.

Si americanii au vrut să aibă o monarhie parlamentară. I-au propus lui Washington coroana. Refuzul ferm al lui George Washington l-a impresionat chiar şi pe regele George.

După ce Washington a refuzat si presedintia pe viata, autorii constitutiei au statuat un mandat limitat la 4 ani, preşedintele fiind ales prin vot indirect, de către electori desemnati de fiecare stat, conform regulilor proprii fiecarui stat. Dacă niciun candidat nu obtinea majoritatea, Camera Reprezentantilor decidea prin vot între primii  clasati.

Se poate spune că Statele Unite au fost concepute ca o republică parlamentară (din lipsa unui rege!). Dar puterea presedintilor nu a facut decat sa crească; şi iată că F. H. Buckley ne spune, în The Once and Future King: The Rise of Crown Government in Americacă preşedintele Obama are azi mai multe puteri decât avea George al III-lea (cel din 1776, „tiranul”, nu cel din 1787, când Camera Comunelor preia rolul principal).

Preşedintele Statelor Unite se foloseşte de o legitimitate dubioasă atunci când invocă votul popular. Tehnic vorbind, el este ales şi azi printr-un vot indirect (de către marii electori). Mai mult, Constituţia S.U.A. nu vorbeşte despre acest tip de legitimitate.

Şi se foloseşte de această legitimitate dubioasă pentru a pune între paranteze Constituţia. Mai sunt Statele Unite o republică? Sau  e o monarhie electivă?

Reclame

3 gânduri despre “Monarhia americană

 1. Interesanta tema de discutie. Este drept ca democratia este o conventie a societatii in timp ce monarhia este o urmare a dreptului divin dat omului de catre Dumnezeu. Intrebarea este: de ce nu acceptam mai repede dreptul divin care este mai aproape de om decat dreptul obtinut prin conventie? Ne-am indepartat de Dumnezeu?

  • Pledoarie pt monarhie

   Eliminand complet tema banilor (care mi se pare mai mult decat cel mai josnic agument pentru a prefera sau nu o monarhie) si care mi se pare ridicol am scris aici,cateva motiv pt care vreau continuarea OFICIALA a Monarhiei si ARESTAREA TUTUROR POLITICIENILOR DE PANA ACUM.

   Pentru ca (in ordine aleatorie) :
   -Regele,si anume Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e unul de al nostru,care lucreaza pentru noi si iubeste aceasta tara si popor,mai mult decat el insusi.Este de asemenea unsul lui Dumnezeu si extinderea LUI pe pamant,astfel formulele de adresare si etica (respectul,plecaciunile etc) faceti-le ca si cum a-ti facea pt Dumnezeu.
   – Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e o binecuvantare data tarii de catre Dumnezeu,la momentul cel mai potrivit si a fost este si va fi Parintele Tarii protejand-o,iubind-o si dezvoltand-o la fel cum face orice parinte cu propriul copil.
   – Monarhia este,a fost si va fi intotdeauna forma de guvernamant a acestei superbe tari sub care sa mentinut,aparat si dezvoltat super.
   – Monarhia este cel mai democratic sistem de guvernamant
   – In Monarhie, COROANA simbolizeaza si are grija de independenta,suveranitatea si integritatea tari.
   – Monarhia si monarhul e un motiv de mandrie – Monarhul este un arbitru independent care are grija ca polticienii (ministri,primul ministru etc si justitia ) sa-si faca treaba onorabil,patriotic,legal si constitutional (vrei sa ajungem la asta http://tinyurl.com/os7h7u5 ? )
   – Monarhia reda comunitatii internationale si nationale garantia justitiei (prin insusi readucerea la conducerea statului pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei indreptam greseala istorica a tarii si astfel demonstram ca pretuim justitia si dreptatea).
   – Monarhia si Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei readuce in tara,mintea si sufletul oamenilor etica,moralitatea,patriotismul ,credinta,onestitatea,intelepciunea,eleganta,modestia,cumpatarea ,bunastarea si nu in ultimul rand viitorul tarii
   – Monarhul este cel care uneste oamenii,promoveaza intelegerea si dragostea intre Romani (sau altii,in functie de tara in cauza)
   – Monarhul sustine si are grija de istoria si cultura tarii (observa mutilarea cladirii operei nationale romane de catre bolsevici : inainte http://www.ort.ro/sites/default/files/untitled6.png si dupa http://www.infoo.ro/img/event/size_original/opera-timisoara-MN284859II.jpg )
   – Monarhul intotdeauna lucreaza pentru concetatenii sai
   – Monarhul se implica direct in rezolvarea problemele cetatenilor direct (prin asociatii,fonduri etc) si indirect (prin crearea “fundalului” ca oamenii sa se poata ajuta intre ei si cei saraci sa se mai emancipeze”
   – Monarhul are grija de bogatiile si frumusetiile tarii (anumite suprafete de teren de paduri din proprietatea tarii si a casei regale),de protejarea naturii si a parcurilor naturale
   – Monarhul contribuie la bunastarea tarii (profitul de pe terenul agricol detinut de Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei /Casa Regală a României merge la stat si nu numai asigura acoperirea micilor cheltueli ci mai si merge la stat) – Monarhul este un exemplu familiar (de familie)
   De ce Monarhia ? Pentru ca intotdeuna
   – In cei cel putin 2100 ani de existenta,de la Regatul Dac si pana azi a dus intotdeuna tara acolo unde merita.Pentru ca
   – Monarhia (dupa cum zice SI acest AMERICAN) e buna pentru suflet https://www.youtube.com/watch?v=gw6KVD91WLE si nu numai.

 2. Pingback: San Marino, republica fără preşedinte | Regatul României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s