Canada – un regat tânăr

E interesant de ştiut că actul constituţional care a consfintit independenta deplina a Canadei a fost adoptat in 1982. A fost definita în acest act instituţia numita Coroana Canadei, complet separata de Coroana Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

De exemplu, daca britanicii ar vota maine pentru republica, schimbarea aceasta nu ar avea niciun efect in Canada.

Nu ar trebui sa fie schimbat nici macar titlul reginei, pentru ca titlul ei canadian nu include nu mentioneaza nominal niciunul dintre celelalte regate peste care domneste Elisabeta a II-a. În Canada, Majestatea sa este Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Canada and of Her other realms and territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

Dacă s-ar gandi sa abdice, regina ar trebui să o facă de 16 ori (este regină a 16 ţări independente) pentru ca in toate regatele sale să aiba efect abdicarea.

E foarte interesant ca in ultimii 40 de ani s-au proclamat nu numai republici, ci şi 15 monarhii constitutionale independente. Mai interesant decat atat nu e decat faptul că în Australia regina a câstigat deja doua referendumuri care au pus in discuţie varianta trecerii la republica, iar in Noua Zeelanda, un proiect de lege care propunea trecerea la republică a fost respins in parlament, de la prima lectura, cu o majoritate confortabila.

Cum vi se pare, in acest context, o republică română care îsi trece in constitutie un articol care interzice schimbarea formei de stat?

Deocamdată, La Multi Ani, Canada!

Reclame

2 gânduri despre “Canada – un regat tânăr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s