Să tragem la sorţi preşedintele republicii

Aproape toţi criticii monarhiei constituţionale aduc ca argument că nu e democratic să nu aibă şansa orice cetăţean să ajungă în fruntea statului.

Perfect. Propun atunci să alegem preşedintele prin tragere la sorţi. Nu e nicio glumă: dacă tot aducem vorba despre democratie, atunci de ce să nu adoptăm modelul atenian? La Atena, conducătorii erau aleşi prin tragere la sorţi dintre toţi cetăţenii onorabili.

Cum? E mai bine să organizăm alegeri prezidenţiale? Ia să vedem ce fel de selecţie asigură alegerile: oameni de partid, oameni de paie, oameni corupti, oameni cu coate ascutite şi coloana flexibilă. Si lista „calităţilor” poate continua.

Care e şansa ca din acest proces de selecţie negativă să rezulte un presedinte moderator, impartial, respectuos faţă de legile şi instituţiile ţării? Aproape nulă. Şi sigur mai mică decât probabilitatea de a găsi o asemenea persoană prin tragere la sorţi.

Ce ziceţi? Facem o loterie a presedintilor? Sau revenim la hazardul bine temperat al succesiunii în cadrul unei familii regale?

 

Anunțuri

3 gânduri despre “Să tragem la sorţi preşedintele republicii

  1. Cu siguranta ca ne lipseste curajul……eu personal,as iesi si maine in strada pentru monarhie constitutionala.Imi doresc din suflet ca Majestatea Sa Regele Mihai,sa-si recupereze Tronul,avem nevoie de Rege,avem nevoie de Casa Regala,sunt singurii in drept sa ne conduca destinele si viitorul copiilor nostri.Traiasca Regele.

  2. Aleg Monarhia Constitutionala!
    Ajunge cu impostura, incultura, hotia, anarhia si ghiolbania! Ajunge cu batjocorirea tarii si a oamenilor ei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s